Bakan Göktaş: Türk hukuku benzersiz!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye'nin kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki kararlı yaklaşımını ve bu alanda yapılan önemli hukuki düzenlemeleri vurguladı. Göktaş, “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile bu konuda dünyada eşi benzeri az bulunan hukuki bir düzenlemeye sahibiz” ifadelerini kullandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu’nda yaptığı sunumda, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli adımlar atıldığını söyledi. Türkiye'de kadın haklarının güçlendirilmesi ve toplumsal refahın artırılması adına büyük bir dönüşüm gerçekleştirildiğini belirten Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadınların güçlendirilmesi konusunda iki temel eksende çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Göktaş, şiddetle mücadelede “sıfır tolerans” ilkesi benimsediklerini vurgulayarak, şiddetin yalnızca kadının hayatını değil, aileyi, sosyal çevreyi ve gelecekteki nesilleri de olumsuz etkileyen tahrip edici bir olgu olduğunu söyledi. "Kadına yönelik fiziksel, psikolojik, ekonomik ve siber şiddetle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz ve bu konuda asla taviz vermeyeceğiz" diye ekledi.
TBMM, kadına karşı şiddeti önlemek için toplandı
KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VE POZİTİF AYRIMCILIK
Bakan Göktaş, Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelede yapılan anayasa değişikliklerine de değindi. Anayasada yapılan değişikliklerle kadın-erkek fırsat eşitliğini güçlendirdiklerini, pozitif ayrımcılığı desteklediklerini ve her türlü şiddet ile ayrımcılığı ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler hayata geçirdiklerini belirtti. Özellikle 2004 ve 2010 yıllarında Anayasa’nın 10. maddesinde yapılan değişikliklerle kadın-erkek eşitliğinin daha da pekiştirildiğini söyledi. Ayrıca, 6284 sayılı Kanun’un dünya çapında eşi benzeri az bulunan bir hukuki düzenleme olduğunu belirten Göktaş, bu kanunun etkin şekilde uygulanmasının en yakın takipçisi olduklarını ifade etti.
Mamak Belediyesinden 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde "Gücümüzü Fark Etmek" etkinliği
YENİ PROJELER VE PSİKO-SOSYAL MÜDAHALELER
Bakan Göktaş, Türkiye genelinde başlatılan kadına yönelik şiddet araştırmasının üçüncüsünü başlattıklarını ve yakın zamanda yeni bir projeyi daha hayata geçireceklerini duyurdu. “Şiddet Uygulayanlara Yönelik Psiko-Sosyal Destek Hizmetlerinin Modellenmesi” adlı proje ile şiddet uygulayanların psikolojik profillerinin tespit edileceğini açıklayan Göktaş, TÜBİTAK iş birliğiyle gerçekleştirilecek bu projede, şiddet faillerine yönelik özel programlar geliştirileceğini belirtti. Bu sayede, şiddet uygulayanlara yönelik etkin psikososyal müdahalelerle şiddet döngüsünün kırılması hedefleniyor.
KADINA YÖNELİK HİZMETLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI
Bakan Göktaş, ayrıca ülke genelindeki 149 kadın konukevinde kadınlara psikososyal destek sağladıklarını ve karşılaştıkları sorunlara çözümler sunduklarını belirtti. Ayrıca, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) aracılığıyla kadınlara bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti verildiğini ve bu alandaki çalışmaların güçlendirildiğini ifade etti. İstanbul ve İzmir’de iki yeni ŞÖNİM açıldığını, toplamda merkez sayısının 84’e yükseldiğini söyledi. Ayrıca, 418 Sosyal Hizmet Merkezi ve 309 Şiddetle Mücadele İrtibat Noktası ile kadınlara destek verildiğini belirten Göktaş, kadınların toplumsal ve ekonomik hayata katılımını güçlendirmek için çeşitli beceri geliştirme ve eğitim programları sunduklarını da vurguladı.
CHP Kadın Kolları'ndan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde eylem
İHTİSASLAŞMIŞ KADIN KONUKEVLERİ
Kadınların ve çocuklarının farklı ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, 15 ilde 17 kadın konukevinin ihtisaslaştırıldığını belirten Bakan Göktaş, bu merkezlerin daha etkin hizmet verebilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Yılsonuna kadar Kayseri ve İstanbul'da iki yeni ihtisaslaşmış kadın konukevinin hizmete açılması planlanıyor.
Bakan Göktaş, Türkiye’nin kadına yönelik şiddetle mücadeledeki kararlılığını ve bu alanda attığı adımlarla dünyaya örnek olma yolunda ilerlediğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.