Bakan Kacır açıkladı: Türkiye uzayın tüm imkanlarından yararlanacak!

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye'nin uzay çalışmalarındaki son gelişmeleri ve gelecekteki hedefleri hakkında bilgi verdi.

Bakan Kacır açıkladı: Türkiye uzayın tüm imkanlarından yararlanacak!
Yayınlanma:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzay araştırmaları ve geliştirme kapasitesini artırma hedeflerine dikkat çekerek, "Vücuduna takılmış deney setleriyle 7 farklı deneyi icra eden Atasever'in çalışmaları, deneylerin kapsamının genişletilmesine imkan tanıdı. Ülkemizin uzay alanındaki bilimsel araştırma ve geliştirme kapasitesini ileriye taşıyacağız," dedi. Kacır, ayrıca uzayın sağladığı ekonomik fırsatlardan daha güçlü şekilde yararlanmanın önemini vurguladı ve yenilikçi projelerin uzay araştırmaları sayesinde mümkün olduğunu belirtti.

Bakan Kacır, Türkiye'nin uzay alanında daha fazla toplumsal ilgi uyandırmayı hedeflediğini ve milli uydu markası oluşturma çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, "Türksat 6A uydusu 8 Temmuz haftasında fırlatılacak. Uzay alanında toplumsal ilgiyi artırmaya devam edeceğiz." dedi.

ATASEVER: "UZAY HAYALİM YAŞIMI ALINCA GELİŞTİ"

Tuva Cihangir Atasever, astronot olma hayalinin küçük yaşlarda başlamadığını belirterek, "Ben küçükken hiç hayalimde astronot olmak yoktu. Uzay konusu yaşımı çok çok aldıktan sonra gelişmeye başlayan bir hayaldi," dedi. Atasever, 2017 yılında uzay sistemleri direktörlüğünde uydu fırlatma araçlarının aviyonik sistemlerinden sorumlu mühendis olarak çalışmaya başladığını ve Türkiye'nin uydu fırlatma aracına giden sistemlerde aktif rol aldığını ifade etti.

Atasever, Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulması ve Şubat 2021'de milli uzay programının açıklanmasıyla birlikte, uzun ve yoğun bir eleme sürecinin ardından Türkiye'nin iki astronotundan biri olarak seçildiğini belirtti. Alper Gezeravcı ile birlikte Houston'da NASA, SpaceX ve Action gibi uzay aracı tesislerinde kapsamlı eğitimlerden geçtiğini söyledi. Atasever, "Lunaparktaki çocuk gibi heyecanlıydım. 7 farklı deney icra ettik. 28 Mayıs'ta ABD'ye hareket ettik. Action Space firmasında deneylerimizi hazırladık," dedi.

ALPER GEZERAVCI: "YENİ TÜRKİYE YÜZYILI'NA UMUTLA BAKIYORUZ"

Alper Gezeravcı, Türkiye'nin uzay hedeflerine ulaşmada yaşadığı gururu dile getirerek, "Biz devletimizin gücüyle geçmişimizde karşılaştığımız badireler ne olursa olsun yeni Türkiye Yüzyılı'nda konulmuş hedeflere umutla bakıyoruz. Ülkemizin koyduğu hedeflerden bir tanesini alnımızın akıyla tamamlamış bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz," dedi. Gezeravcı, ilerleyen süreçte 9 projenin daha tamamlanması için sabırsızlandığını belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.