Bakan Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye için kaçınılmaz adım!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması gerektiğini belirterek, aksi takdirde bu verginin başka ülkeler tarafından alınacağını vurguladı.

Bakan Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye için kaçınılmaz adım!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Bakan Şimşek, dünya genelinde çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması için kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. OECD'nin organizasyonu kapsamında yaklaşık 140 ülkenin 2021 yılında bu konuda mutabık kaldığını hatırlatan Şimşek, şunları söyledi:

"Alınan mutabakat kararıyla yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avro eşiğini aşan çok uluslu şirketlerin, düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerlerinin asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulması öngörüldü. Başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere 30'dan fazla ülke 2024 yılı kazançlarına uygulanmak üzere asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaştırdı."

DİĞER ÜLKELERDEKİ ÇALIŞMALAR

Asgari kurumlar vergisi uygulamasının detaylarına değinen Şimşek, diğer ülkelerde de yasalaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Şimşek, modelin işleyişi hakkında şu bilgileri verdi:

"Çok uluslu şirketlerin faaliyette bulunduğu ülkede ödediği kurumlar vergisi yükü yüzde 15'in altında ise, asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaştıran ülkeler, ilgili ülkenin almadığı vergi farkını alabilecek. Vergi farkı alma hakkı öncelikle şirketin faaliyette bulunduğu ülkede. Bu ülkede asgari kurumlar vergisi uygulaması yoksa, şirketin ana merkezinin olduğu ülke bu vergiyi alabiliyor. Burada da asgari kurumlar vergisi uygulaması yoksa, aynı gruba dahil şirketlerin bulunduğu üçüncü ülke tarafından bu vergi alınabilecek. Kurulan model, çok uluslu şirketlerin kazançlarının her halükarda yüzde 15 vergi yükü taşımasını amaçlıyor."

TÜRKİYE İÇİN KAÇINILMAZ BİR ADIM

Şimşek, Türkiye'de de çok uluslu şirketlerin faaliyette bulunduğunu ve bu nedenle asgari kurumlar vergisi alınmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Aksi takdirde, Türkiye'nin almadığı verginin başka bir ülke tarafından alınacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Asgari kurumlar vergisi uygulamasına geçmeyen ülkelerin vergileme haklarını bir başka ülkeye devretmiş olması nedeniyle, diğer ülkeler bu konuda yasama çalışmalarına hız verdi. Türkiye'de de çok uluslu şirketler faaliyette bulunuyor. Türkiye'de faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılması kaçınılmaz. Aksi halde, ülkemizin almadığı vergi bir başka ülke tarafından alınacak."

Şimşek, vergileme hakkından vazgeçmemek adına Türkiye'nin de asgari kurumlar vergisi uygulamasını hayata geçirmesi gerektiğini belirtti. Çok uluslu şirketlere yönelik bu uygulamanın getirilmesi için çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.