Bakan Şimşek zorunlu sigortayı açıkladı: 'ZAS'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu afet sigortasının hızla devreye alınacağını ve kapsamının genişletileceğini açıkladı.

Bakan Şimşek zorunlu sigortayı açıkladı: 'ZAS'
Yayınlanma:

Sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi afetlerin de sigorta kapsamına alınacağını belirten Şimşek, "Deprem için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar sigorta kapsamına alınıyor" dedi. Şimşek, zorunlu afet sigortasının haziran sonu itibarıyla yürürlüğe gireceğini duyurdu.

DEPREMDEN DİĞER AFETLERE KAPSAM GENİŞLEMESİ

Bakan Şimşek, zorunlu deprem sigortasının 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin ardından kanun hükmünde kararnameyle başlatıldığını hatırlatarak, bu sigortanın sivil konutları deprem riskine karşı güvence altına almak amacıyla oluşturulduğunu ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) kurulduğunu belirtti. Zorunlu deprem sigortası ile sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulduğunu ifade eden Şimşek, son olarak 6 Şubat 2023'teki depremler sonucunda yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi yapıldığını söyledi. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK'ın 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem afetine ilişkin teminat sunduğunu da ekledi.

ZORUNLU AFET SİGORTASI (ZAS)

Şimşek, doğa kaynaklı afetlerin artmasıyla birlikte sadece konutlarda değil, taşınır mallarda da hasarların meydana geldiğini ve bu durumun diğer doğal afetler bakımından da sigorta himayesinin zorunlu hale gelmesini gerektirdiğini belirtti. Bu nedenle, zorunlu afet sigortasıyla (ZAS) sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının sigorta teminatına dahil edilmesinin planlandığını açıkladı.

BİNALAR VE TAŞINIR MALLAR GÜVENCE ALTINDA

Zorunlu afet sigortasıyla birlikte deprem teminatı için binaların, diğer afetler için ise binalar ve taşınır malların teminat altına alınacağını ifade eden Bakan Şimşek, ZAS'ın haziran sonu itibarıyla devreye alınmasının hedeflendiğini belirtti. "Hedefimiz, zorunlu afet sigortasını haziran sonu itibarıyla devreye almaktır" diyen Şimşek, sigortanın kapsamının genişletilmesiyle vatandaşların daha geniş bir güvence altında olacağını vurguladı.

YENİ DÖNEMDE DAHA GENİŞ TEMİNAT

Bakan Şimşek, "Zorunlu Afet Sigortası ile sadece deprem değil, sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi doğal afetler de sigorta kapsamına alınıyor. Bu sigorta, afetler sonucunda hem binalarda hem de taşınır mallarda meydana gelebilecek hasarları teminat altına alarak vatandaşlarımızı koruyacak" dedi. Şimşek, bu adımın Türkiye'nin afetlere karşı daha dayanıklı bir toplum oluşturma hedefine katkı sağlayacağını belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.