Bakan Tunç: Arabuluculuğa önem vermeye devam edeceğiz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İdarenin Taraf Olduğu Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi" konulu sempozyumda önemli açıklamalarda bulundu. Ankara Dikmen Hakimevi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Bakan Tunç, Türkiye'nin son 22 yılda her alanda önemli ilerlemeler kaydettiğini belirterek, hukuk alanında da önemli reformlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bakan Tunç: Arabuluculuğa önem vermeye devam edeceğiz
Yayınlanma:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin yanı sıra, ticaretin gelişmesi ve yeni suç tiplerinin ortaya çıkmasının, yargı alanında da bazı zorluklara neden olduğunu vurguladı. Bu bağlamda yargı iş yükünü hafifletmek amacıyla yapılan reformlara değinen Bakan Tunç, “Yargı reformu strateji belgeleriyle çok önemli mevzuat düzenlemeleri gerçekleştirdik. Ceza kanunlarından borçlar kanununa kadar tüm usul kanunlarımızı yeniledik. Bu değişiklikler başlangıçta bazı adaptasyon sorunlarına yol açtı, ancak yıllar içinde bu sorunları aştık ve yeni ihtiyaçlar doğrultusunda mevzuatımızı sürekli revize etmeye devam ediyoruz” dedi.

ARABULUCULUĞA YATIRIM YAPIYORUZ

Bakan Tunç, arabuluculuğun da bu reformlar arasında yer aldığını belirterek, arabuluculuğa büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Türkiye'de şu anda 45 bin arabulucu olduğunu ve bunların tamamının hukukçu olduğunu söyleyen Tunç, “Arabulucularımız, özverili şekilde çalışıyorlar ve kendi aralarında arabuluculuğun gelişmesi için eğitim toplantıları düzenliyorlar. Barolarımız da bu alanda büyük çaba gösteriyor. Bakanlık olarak, arabuluculuğun daha da geliştirilmesi için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Arabuluculuğun daha etkili hale gelmesi için hukuki düzenlemeler yapıldığını ifade eden Tunç, arabulucu olabilmek için gereken şartları da açıkladı: “Şu anda arabulucu olabilmek için 5 yıl kıdemli bir hukukçu olmanız ve eğitim sonunda sınavı geçmeniz gerekiyor. Ancak tecrübeli hukukçular için de yeni bir düzenleme getirdik. 20 yıl kıdemi olan hukukçular, eğitim aldıktan sonra sınavsız bir şekilde arabulucu olabilecekler. Bu düzenlemeye ilişkin kanun taslağımız Meclis’e gönderildi ve komisyondan geçti. Şu an genel kurul gündeminde. Yasalaşması durumunda, 20 yıl deneyime sahip hukukçular da bu sisteme dahil olabilecekler.”

"ARABULUCULUK, MEDENİYETİMİZİN BİR PARÇASIDIR"

Bakan Tunç, arabuluculuğun Türkiye'nin medeniyet tarihine dayandığını belirterek, "Ahilik Teşkilatı'ndan bu yana, dostane barışçıl çözüm yöntemleri bizim kültürümüzde var. Hukuk sistemimizde alternatif çözüm yöntemlerinin daha fazla yer alması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

SEMPOZYUMUN KATILIMCILARINA TEŞEKKÜR

Bakan Tunç, sempozyumun başarılı geçmesini temenni ederek, etkinliği düzenleyenlere ve katkı sağlayanlara teşekkür etti. Çok sayıda yargı mensubunun katıldığı program, fotoğraf çekimi ile sona erdi. Tunç, toplantının, arabuluculuk alanındaki uygulamaların daha da geliştirileceği ve hukuki çözümlerin daha hızlı bir şekilde üretileceği bir adım olacağını ifade etti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.