Bakan Yerlikaya: Afrika kıtası ile ticaret hacmimiz 2023’te 37 milyar doları aştı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki ticaret hacminin 2003 yılındaki 5,4 milyar dolardan, 2023 yılında 37 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Bakan Yerlikaya, bu verilerin Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerindeki olumlu gelişmeleri ve artan iş birliğini gösterdiğini vurguladı.

Bakan Yerlikaya: Afrika kıtası ile ticaret hacmimiz 2023’te 37 milyar doları aştı
Yayınlanma:

Bakan Yerlikaya, Kongo Uluslararası İş birliği ve Kamu-Özel Ortaklığını Teşvik Bakanı Denis Christel Sassou Nguesso ile birlikte, Türkiye-Kongo Karma Ekonomik Komisyonu'nun (KEK) 4. Dönem Toplantısı'na katıldı. Toplantıda, Türkiye ve Kongo arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için önemli anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmalar arasında, arazi kullanımı, haritalama, eğitim, yatırımların karşılıklı teşviki ve KOSGEB ile Kongo Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı arasında iş birliği mutabakat zaptı yer aldı.

aw329050-01.jpg

AFRİKA İLE TİCARETİN HIZLA ARTIŞI

Toplantıda yaptığı konuşmada, Bakan Yerlikaya, Türkiye’nin Afrika ile ticaret hacmindeki büyük artışı vurguladı. 2003 yılında Afrika ile ticaretin 5,4 milyar dolar olduğunu, 2023 yılı itibarıyla ise bu rakamın 37 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bakan Yerlikaya, Türkiye'nin Afrika kıtasındaki ihracatının 22 milyar dolara, ithalatının ise 15 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

Bakan Yerlikaya, Türkiye'nin Afrika'ya sadece ticaretle değil, aynı zamanda müteahhitlik ve yatırım alanlarında da önemli katkılar sağladığını belirtti. Afrika'daki Türk yatırımlarının toplam piyasa değerinin 10 milyar dolara ulaştığını ve Türk müteahhitlik firmalarının kıtada bugüne kadar yaklaşık 92 milyar dolar değerinde 2 bin proje üstlendiğini söyledi.

KONGO İLE TİCARET VE EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ

Bakan Yerlikaya, Türkiye ile Kongo arasındaki ikili ticaretin geçtiğimiz yıl önemli bir artış gösterdiğini ve 163 milyon dolara ulaştığını belirtti. Ticaret hacminin büyük kısmını Türkiye'nin Kongo'ya gerçekleştirdiği ihracatın oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye ve Kongo arasındaki ticaretin potansiyelinin daha da büyüyebileceğine inandığını söyledi.

Türkiye’nin Kongo ile ekonomik ilişkilerine ek olarak eğitim alanındaki işbirliklerinin de hızla arttığını belirten Bakan Yerlikaya, son 23 yılda 151 Kongolu öğrencinin Türkiye burslarıyla Türkiye'de eğitim gördüğünü söyledi. Halen 53 Kongolu öğrencinin Türkiye Bursları kapsamında eğitimine devam ettiğini aktaran Yerlikaya, bu yıl 18 Kongolu öğrencinin daha Türkiye Bursları’ndan yararlanma hakkı kazandığını açıkladı. Ayrıca, Türkiye Maarif Vakfı’nın Kongo’da dört okul açtığını ve bu okullarda toplam 320 öğrenciye eğitim verildiğini belirtti.

GÜVENLİK VE AFET ALANLARINDA İŞBİRLİĞİ

Bakan Yerlikaya, Türkiye'nin Kongo ile güvenlik, afetlerle mücadele ve göç yönetimi gibi alanlarda da işbirliği yapmaya açık olduğunu ifade etti. Polis Akademisi Başkanlığı'ndan 25 Kongolu öğrencinin mezun olduğunu, şu anda ise 6 Kongolu öğrencinin Türkiye'deki güvenlik akademilerinde eğitim aldığını belirtti.

Sonuç olarak, Türkiye ve Kongo arasındaki ilişkiler her alanda hızla gelişmekte olup, ticaret hacminin artırılmasının yanı sıra, eğitim, güvenlik ve yatırım alanlarındaki işbirliklerinin de güçlendirileceği ifade edildi. Bakan Yerlikaya, Afrika ile ilişkilerin daha da derinleşmesi için Türkiye'nin çabalarını sürdüreceğini vurguladı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.