Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “4.5G hızı iletişimde iyi dedik ama bir yandan da cepleri yakabilir. Sonunda fatura önlerine gelince bu 4.5G de ne kadar kazıkmış diye bir şikayet olmasın istiyoruz. Herkes bütçesine göre ayağını uzatarak iş yapsın” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, yarından itibaren geçilecek olan 4.5G teknolojisi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Yıldırım, 2003 yılında yolların toprak, stabilize ve tek şeritli olduğuna dikkat çekerek, “Sonra o yolların virajlarını kaldırdık, şerit sayısını bölünmüş yola döndürdük. Kaldırdık, daha sonra asfalt attık. Böylece hız 2 katına çıktı. Kazalarda yarıya indi. Bizim bakanlığın görev alanında iletişim yolları da var. İletişim yollarının da bir kısmı yerin altından, bir kısmi havadan gidiyor. Telefonu açtığı zaman çekiyorsa iletişim yolu var demektir.
Eskiden 2003 yılında internet geniş bant değildi. Ondan önce 2G'de sadece ses vardı. SMS ve ses vardı. 3G’ye gelince internet oldu. Artık fotoğraf gönderimi, belge gönderimi oldu. Uzun filmler, yazılar olunca birkaç dakikada gelmeye başlayınca millette karınca hızıyla internet var demeye başladı. Hız ihtiyacı arttı ve iletişim yolları artık yeterli gelmiyordu. Bunun üzerine yolların şerit sayısını arttırmaya karar verdik. Geçen yıla kadar 184 megahertz olan bant genişliğini 3 kat arttırarak 549 megahertze çıkardık. Yarından itibaren hizmete girecek olan 4.5G ile birlikte 10 kata kadar hız artışı olacak. En önemli 4.5G özelliği, cep telefonlarında veri, doküman, film gibi bilgilerin nakledilmesinde hızın 10 kata kadar artmasıdır. 4.5G ile beraber 5G’ye yaklaşmış oluyoruz. Yarın Türkiye’nin her yerinde sınırlı da olsa 4.5G hizmetini vatandaşlar alabilecekler. Aktif hale getirilecek 13 bin 302 baz istasyonu kurulmuş durumdadır” dedi.
2023 yılında 4.5G’nin nüfusun yüzde 95’ini kapsayacağına dikkat çeken Yıldırım, “Bugünden yarına her tarafta 4.5G çekecek diye düşünmesinler. Bunun zamanı var. Yapılacak alt yapı ile beraber çekim gücü, hızı belirli oranda artmış olacak. Hız artırımının sadece verilerin alınması gönderilmesi, alınması gibi faydası yok, ayrıca ekonomiye, büyümeye, kalkınmaya de faydası var. Zaman artık paranın önüne geçti. Zamanında elde edilemeyen bilgi sizin birçok fırsatı kaçırmanıza neden olabilir. 4.5G hız artışının yanında ekonominin daha fazla büyümesi ve gelişmiş dünyaya entegrasyonun sağlanması açısından önemlidir. 4.5G’nin Ağustos ayı içerisinde ihalesi gerçekleştirildi. KDV ile birlikte devlet bu 4.5G ihalesinden 4 milyar euro kazanç elde etti. Yaklaşık 13 katrilyonluk bir kaynak elde etti. Bunlar sağlık, eğitim ve alt yapı gibi vatandaşın hizmetlerinde kullanılacak. 4.5G’nin bir diğer faydası da, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yerlileştirme ve millileştirme. Daha fazla araştırma geliştirme mühendisi, operatörleri olsun istihdam edilecek ve yerlilik payının arttırılıp millileştirilmesi yönünde de bilgi iletişim sektörüne ciddi bir katkı sağlanacak. Ulaşımda hız felaket, bilişimde hız berekettir. Bunun bir adım sonrası da 5G’dir. Bununla ilgili 2013 yılında başlattığımız bir çalışma var. ULAK Projesi ile 5G teknolojisini de daha fazla yerli katkıyla başarmış olacağız. 4.5G ülkemize, milletimize hayırlı olsun” diye konuştu.
4.5G’nin kullanımı hakkında vatandaşlara uyarılarda bulunan Yıldırım, şunları söyledi:
“Vatandaşlara uyarımız, burada hız çok yüksek. Hız iletişimde iyi dedik ama bir yandan da cepleri yakabilir. Yine de tedbirli olmakta fayda var. Çeşitli kademeler var. Bu kademelere dikkat etmemiz gerekiyor. Burada seçim vatandaşa bırakılıyor. Ne kadar yüksek hızla gidersek o kadar kısa sürede bilgiye erişiriz ama fatura da yüksek olur. Zaman çok önemliyse, para az önemliyse o zaman istedikleri hızda gitsinler. Para da zaman da önemliyse ortalama hızları tercih etsinler. Benim zamanım çok, para fazla gitmesin diyorsa daha alt seviyelerdeki bir hızı seçmelerinde fayda var. Sonunda fatura önlerine gelince bu 4.5G de ne kadar kazıkmış diye bir şikayet olmasın istiyoruz. Herkes bütçesine göre ayağını uzatarak iş yapsın. Hızı en yüksekten de kullanabilirsiniz ama kotaya sınırlama getirirseniz o zaman bütçede bir şaşma olmaz. Çok hızlı hizmetin, sınırsız çok hızlı kullanımının çok yüksek bir bedeli var. Ya hızdan fedakarlık yapacağız yada kotayla hızı istediğimiz kadar kullanıp kullanım miktarımızı sınırlayacağız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.