Bakan Uraloğlu: Elektrikli trenlerin kullanımı artırılmalıdır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor'da elektrikli trenlerin kullanımının artırılması gerektiğini belirterek, bu konudaki çalışmaları ve Türkiye'nin sıfır emisyon hedeflerini paylaştı.

Bakan Uraloğlu: Elektrikli trenlerin kullanımı artırılmalıdır
Yayınlanma:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Orta Koridor'da Türkiye'nin de aktif olarak yer aldığını vurguladı. Bu koridorun gelişimi ve elektrikli trenlerin kullanımı üzerine yapılan görüşmeleri aktaran Uraloğlu, "Buradaki kapasiteler önümüzdeki süreçte artacaktır. Dolayısıyla dizel ya da fosil yakıtlı lokomotiflerin emisyon salınımı da artacaktır. Biz de ülkemizde elektrikli trenleri ve lokomotifleri geliştiriyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN 2053 SIFIR EMİSYON HEDEFİ

Bakan, Türkiye'nin 2053 yılına kadar sıfır emisyon hedefine ulaşmak için elektrikli kara taşıtları ve metrolardan bisiklet ve skuter kullanımına kadar geniş bir yelpazede planlama yaptıklarını belirtti. Ayrıca şehirlerde bisiklet ve skuter kullanımını teşvik etmek amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldığını, merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle altyapı ve teşvik çalışmalarının hayata geçirildiğini söyledi.

HAVAALANLARINDA KARBON SALIMI AZALIYOR

Uraloğlu, havalimanlarında emisyon salımlarını azaltmaya yönelik çalışmalara da değindi. Türkiye'deki 58 havaalanından 50'sinin karbon sertifikası aldığını belirten Uraloğlu, "Bu, dünyada en yüksek oranlardan biridir" diyerek, Türkiye'nin bu alandaki başarısını vurguladı.

ORTA KORİDOR VE ULAŞIMIN TİCARETTEKİ ÖNEMİ

Türkiye'nin stratejik coğrafi konumu sayesinde, 67 ülkeye sadece 4 saatlik bir uçuş mesafesinde olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, bu durumun 1,5 milyar insana erişim anlamına geldiğini belirtti. Ayrıca, Orta Koridor'un ticaretin gelişimindeki önemine dikkat çeken Uraloğlu, "Bu coğrafyada yaklaşık 51 trilyon dolarlık bir gayrisafi milli hasıla ve yıllık 12 trilyon dolarlık bir ticaret hacmi var. Ulaşım koridorları, ticarette büyük bir öneme sahip" dedi.

Bakan Uraloğlu, Orta Koridor'un daha da geliştirilmesi ve elektrikli trenlerin kullanımının artırılması için Türkiye'nin katkı sağlayacağını ve bu süreçteki hedeflerinin emisyon salımlarını azaltmak olduğunu ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.