Başbağlar katliamının acısı halâ dinmiyor: Katliam nasıl gerçekleşti?

Erzincan Kemaliye'ye bağlı Başbağlar Köyü'nde PKK'lı teröristler tarafından acımasızca öldürülen, 33 sivil vatandaşın acısı halâ yürekleri yakıyor. Üzerinden 31 yıl geçen katliam ilk günki gibi yürekleri sızlatıyor. Peki, Başbağlar Köyü'nde neler yaşandı?

Başbağlar katliamının acısı halâ dinmiyor: Katliam nasıl gerçekleşti?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

31 yıl önce Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü'nde Madımak Katliamı'ndan 3 gün sonra tarihin en acı olaylarından biri daha gerçekleşti: Başbağlar Katliamı. PKK'lı teröristler tarafından 33 sivilin katledildiği bu köyün acısı halâ dinmiyor.

33 SİVİL KURŞUNA DİZİLEREK VE YAKILARAK ÖLDÜRÜLDÜ

5 Temmuz 1993'te meydana gelen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil katliamlarından biri olarak kayıtlara geçen bu vahşi saldırıda, köy meydanında toplanan 33 sivil, kurşuna dizilerek ve yakılarak öldürülmüştü. Saldırıdan sağ kurtulan Başbağlar köyünün eski muhtarı Ali Akarpınar, yaşanan dehşeti şöyle anlatmıştı: "Burada bir soykırım yaşandı. Katliamdan ben de yaralı kurtuldum. 28 sivilin yanı sıra evleri, hatta evlerin içindeki 5 köylümüzü yakarak katledenler, bu vahşetin adını Başbağlar koydular."

basbaglarkatliami.jpg

BAŞBAĞLAR'DA NELER OLDU?

Olayın gerçekleştiği gün, PKK'lı teröristler, şehre 150 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyünü basarak, bir saatten uzun bir süre propaganda yaptı. Daha sonra, 28 erkeği kurşuna dizip aralarında kadınların da bulunduğu 5 kişiyi, sığındıkları evlerin ateşe verilmesiyle yakarak öldürdüler. Köydeki evlerin büyük bölümü, köy okulu, cami ve halkevi de ateşe verildi. Teröristler, saldırı esnasında köyün telefon ve elektrik hatlarını kesmişti. Komşu köylerin haber vermesi neticesinde olay ortaya çıkmıştı.

Aradan geçen 31 yıla rağmen, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları, acılarını ilk günkü gibi hissediyor. Katliamın izleri, köyde yaşayanların hafızasında derin yaralar açmış durumda.

Başbağlar köyü sakinleri, her yıl katliamın yıldönümünde, sevdiklerini anmak ve bu tür trajedilerin bir daha yaşanmaması için dua etmek üzere bir araya geliyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.