Başkasının kredi kartını kullanmak suç mu?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), başkasına ait POS cihazı kullanılmasıyla ilgili özel usulsüzlük cezası düzenlemesine açıklık getirdi.

Başkasının kredi kartını kullanmak suç mu?
Yayınlanma:

GİB'ten yapılan açıklamada, yeni düzenlemeyle mükelleflerin, mal satışı veya hizmet ifası için kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları (POS ve benzeri) aracılığıyla tahsilat yapmaları durumunda, her bir işlem için 3 kat özel usulsüzlük cezası kesileceği belirtildi. Ancak, bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının 20 milyon lirayı geçemeyeceği vurgulandı.

Açıklamada, bu düzenlemenin amacı olarak, kayıt dışı işlemlerin önlenmesi ve mal teslimi ya da hizmet ifaları için kredi kartı gibi ödeme araçlarının, mükellef olmayanların veya başka mükelleflerin elektronik cihazları aracılığıyla yapılan tahsilatlara yönelik ceza uygulanmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Mükelleflerin, bankalar tarafından kendilerine tahsis edilen fiziki veya sanal POS cihazlarını bayi-alt bayi ilişkisi kapsamında aralarındaki sözleşmeye uygun olarak kullanmaları durumunda cezaya muhatap olup olmayacakları konusunda belirsizlikler yaşandığına dikkat çekildi. Yapılan düzenlemeye göre, bu ilişkiler kapsamında kullanılan POS cihazlarıyla yapılan işlemler, mevzuat gereğince belge düzenleme ve hasılatları kaydetme yükümlülükleri yerine getirilirse, özel usulsüzlük cezasına tabi olmayacak.

Ayrıca, mal ve hizmet alımlarında müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişiler olması durumunda ceza kesilip kesilmeyeceği konusunda açıklık getirildi. Müşteri ile kart sahibinin farklı olmasının, düzenleme kapsamında cezaya tabi fiiller arasında yer almadığı belirtilerek, ödeme sırasında başkasının kredi kartını kullanmanın özel usulsüzlük cezasına neden olmayacağı ifade edildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum