Başkentlilerin hergün gördüğü; ama hiç bilmediği bir tarihi yapıt…
İstanbul yolu ile Konya yolunun kesişme noktasında yer alan, mevki olarak ismen bilinmesine rağmen, tarihi bir eser olarak göz ardı edilmiş olan Akköprü, yapıldığı dönemin mimari özellikleri ve tüm ihtişamıyla günümüze köprü vazifesini sürdürüyor.
ÖZEL HABER
AYNUR ÇETİN
Başkentlilerin adını sıkça duyduğu, hatta çoğu zaman adres ve durak bildirmek için kullandığı Akköprü, bilinenin aksine geçmişimizden günümüze aksetmiş tarihi bir yapıdır. Hemen hemen her gün gördüğümüz, adını sıkça duyduğumuz; fakat her nedense bir kez olsun sorgulamadığımız Akköprü, mevcut yapısını günümüze kadar koruyan ender bir miras.
METRO DURAĞI DEĞİL, TARİHİ ESER
Metro Durağı olarak bildiğimiz; ancak bulunduğu yerdeki AVM’nin popülerliğinin gölgesinde kalan bu yapıt, Yenimahalle ilçesinde bulunuyor. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad adına Kızılbey tarafından Çubuk Çayı, İncesu Deresi ve Hatip Çayının birleştiği noktada yaptırılmış tarihi bir köprü.
1222 YILINDAN GÜNÜMÜZE
1222 yılında inşa ettirilen bu tarihi miras, döneminde Ankara’nın batı girişi ve çıkışını sağlayan tek kapı olarak bilinirdi. Daha sonra yapılan alternatif yollar, bu tarihi mirası atıl bir pozisyona getirdi.
KÖPRÜNÜN İŞLEVLERİ
Bağdat ticaret güzergahının geçtiği bir konumda, Ankara Valisi Kızıl Bey tarafından inşa ettirilen, köprü günümüze kadar sağlam yapısını koruyabilmiş. Yenimahalle'nin bugüne kadar gelebilmiş nadir tarihi yapıtlarından biridir. Ticaret yolunun: Ankara-İstanbul arasındaki bölümünün başlangıç noktasıdır. Ayrıca; Osmanlı döneminde, şehirden: askere veya hacca gidenler, bu köprübaşından topluca uğurlanırlarmış. Zamanında kervanların geçtiği bu devasa köprü sağlam olmasına rağmen yapıldığı yıla göre kıyaslandığında çok görkemli bir eser. Araç trafiğine kapalı olan köprü, yaya geçişlerine açık. Fakat çoğu Ankaralının bu köprünün varlığından dahi haberi yok. İsmen en çok kullanılan, fakat en az bilinen bir tarihi miras olarak varlığını sürdürmektedir. Köprü, Konya İstanbul yolu kesişiminde AVM karşısında, benzinlik yanında bulunuyor.
MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Köprü kesme, bazalt taşından inşa edilmiştir. Toplam 7 adet sivri kemeri bulunmaktadır. Kemerlerden dördü büyük, üçü ise küçük kemer tipindedir. Metalik korkuluklar sonradan eklenmiştir. Batı yönünde biri silik olmak üzere iki yazıt yer almaktadır. Batı bölümünde, antik dönemden kalma iki adet yazıt bulunmaktadır. Sağ bölümde bulunan yazıtın Türkçesi: “Din ve dünyanın büyüğü, yüce Sultan Ey-ül-feth Keykubad bin Keyhüsrev-müminlerin emrinin bürhanı-619 yılı rebiulahir ayında yaptırıldı” Orta gözün solundaki kitabede: bazı yerleri silik olduğundan net okunamamakta, yalnızca köprüyü yapan Bedreddin ismi okunabilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.