Bir zamanların vazgeçilmez iletişim aracı: Telefon kulübeleri
Bir zamanların vazgeçilmez toplumsal iletişim aracı olan telefon kulübeleri, zamana karşı direniyor. Kullanımları azalsa da, asli görevini eksiksiz yerine getirmeye devam ediyor.
SULTAN GÖKDEMİR
Cep telefonlarının hayatımıza girmesiyle birlikte önemini giderek kaybetmeye başlayan telefon kulübelerine ilgi azalsa da kullanılmaya devam ediliyor. Jetonla başlayan bu serüven, zamanla teknolojiye uygun manyetik kartlarla devam etti. Fakat cep telefonlarının hayatımızın vazgeçilmezi ve kolay iletişim aracı haline gelmesi, kulübelere duyulan zorunlu ihtiyacı da azaldı.
ASKERLERİN VE YURTDIŞI KONUŞMALARIN TERCİHİ
Önceleri önünde kuyruklar oluşan bu kulübeler, şimdilerde tenha ve kuytu köşelerde hizmet vermeye devam ediyor. Geçmiş yıllarda dev kalın sarı telefon rehberleriyle özdeşleşen bu kulübeler özellikle sabit telefon görüşmelerinde ve uzun yurt dışı görüşmelerinde halen tercih ediliyor. Hemen hemen her askeri birlikte, karakolda ve devlet kurumunda varlığını sürdüren bu ankesörlü telefonlar, özellikle askerler tarafından çokça tercih ediliyor.
BUZDAN JETON, MANYETİK KOPYALAMA
Ekonomik ve uzun konuşma imkanıyla ailelerle askerleri buluşturan. İsimsiz ihbarların ve illegal kullanımların ilk tercihi de olan bu kulübeler, zaman içinde “beleş” olarak tabir edilen ücretsiz kullanım yolları aranmıştır. Dünyada buzdan jetonu üreten tek ülke olduğumuz gibi, sonraları manyetik kartını kaset bandıyla kopyalamayı geliştiren tek ülke unvanını da koruyoruz. Yeni nesil pek kullanmamış olsa da orta ve ileriki yaş gruplarının hayatlarında daima önemli bir yer teşkil etmiştir. Hemen hemen herkesin bu kulübelerle ilgili bir anısı vardır. Her türlü rekabete ve gelişen teknolojiye karşılık bu kulübeler varlığını sürdürüyor, sürdürmeye de devam edecek gibi gözüküyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.