Bitlis'te fabrika gibi lise

Bitlis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ahşap Mobilya ve Demir Doğrama Bölümü bir fabrika gibi çalışarak, Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere ildeki diğer kurumların mobilya ihtiyaçlarını karşılıyor.

Bitlis'te fabrika gibi lise
Yayınlanma:
Güncelleme:

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ahşap Mobilya ve Demir Doğrama Bölümü öğrencileri, eğitimin yanı sıra fabrika elemanı gibi görev yapıyor. Bölümün 25 öğrencisi, çalışmaların karşılığında okulun döner sermayesinden aylık maaş alıyorlar. Bitlis'te 1949 yılında eğitim öğretime başlayan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin makine ve ekipman bakımından zenginleşen atölyeleri, fabrika gibi çalışmaya devam ediyor. Son yıllarda öğrencilerin atölyelerde üretimini yaptığı masa ve sıralar başta olmak üzere diğer eğitim gereçleri Bitlis genelinde kullanılırken, şu anda 1 milyon 500 TL'lik siparişler alındı.

Okul Müdürü Cengiz Taşcı, okulun yenilenen teknolojisiyle hem üretim yaptığını hem de öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirerek para kazandığını söyledi. Cengiz Taşçı, "Öğrencilerimiz İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün okulumuza vermiş olduğu siparişleri üreterek, mesleki kazanımlarını geliştirmekte, ülke sanayisine katkıda bulunmaktadır. Atölye teçhizat ve donatımları aktif halde kullanmakta ve aile bütçelerine katkıda bulunmaktadırlar. 2016 yılında 650 bin TL sipariş üretilmiştir. 44 bin TL ise öğrencilerimize ödenmiştir. Ayrıca hazineye 104 bin TL ve Sosyal Hizmetler Kurumuna 7 bin TL aktarılmıştır. 2017 yılın için ise şu anda elimizde 1 milyon 500 bin TL sipariş bulunmaktadır. Öğrencilerimiz bu siparişleri zamanında yetiştirmek için çalışmaktadırlar. Çalışmalar içinde özellikle okul donatımları üretilmektedir. Okul sırası, sınıf dolabı ve öğretmen kürsüsü gibi siparişlerimiz oluyor. Bu doğrultuda elimizde 3 bin adet öğrenci sırası, 200 adet öğretmen kürsüsü ve 200 adet sınıf dolabı yapımımız devam ediyor" diye konuştu.

Mezun olduğu okulda meslek öğretiyor

1978-1979 yılında Bitlis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden mezun olan teknisyen Zeydin Kızıltepe ise, 32 yıl sonra mezun olduğu okulda öğrencilere meslek öğretmenin mutluluğunu yaşıyor. Kızıltepe, 20 yıldır okulda teknisyenlik yaptığını ifade ederek, "Bu okulun mobilya bölümünden mezun olduktan sonra yaklaşık 20 yıldır bu okulda teknisyen olarak görev yapmaktayım. Bu okula geldiğimden beri öğretmen arkadaşlarım ve idare olarak burada çalışıp döner sermaye ile ilgili birçok kazanımlarımız oldu. Burayı sadece maddi olarak görmemek lazım. Çünkü buradan mezun olan öğrencilerimizin çoğu sanayide mobilya ve marangoz gibi iş yerleri bulunmaktadır. Ayrıca il dışına giden birçok öğrencimiz kapı ve mobilya fabrikaları kurarak gurur duymamızı sağlıyorlar. Burada hem sanayiye hem ailemize hem de kendimize katkıda bulunuyoruz. Bu okulumuzda eğitim ve öğretimimizin dışında meslek kazanımlarımız vardır. Öğrencilerimiz okuldan mezun olduktan sonra bu alanlarda en azından işsiz kalmaz, bir şekilde iş sahibi olabilirler. Mili Eğitim Müdürlüğümüze ne kadar sipariş verilirse, öğrencilerimiz de daha fazla aile bütçelerine katkıda bulunurlar" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.