BM Genel Kurulu'nda Gazze'de acilen insani ateşkes karar tasarısı kabul edildi
BM Genel Kurulu, Gazze'de acilen insani ateşkes istenilen karar tasarısını 153 oyla kabul etti. Oylamada, Avusturya, Çekya, Guatemala, İsrail, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay ve ABD "Hayır" oyu kullandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Gazze'de acil insani ateşkes talebini içeren karar tasarısını 153 oyla kabul etti. Mısır tarafından öne sürülen tasarı, Türkiye dahil yaklaşık 100 ülkenin desteklediği bir inisiyatif olarak BM Genel Kurulu'nda oylandı. Karar, 23 "çekimser" ve 10 "hayır" oyu karşısında 153 oyla kabul edildi. "Hayır" oyu kullanan ülkeler arasında Avusturya, Çekya, Guatemala, İsrail, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay ve ABD bulunuyor.
Kararda, BM Şartı ve Güvenlik Konseyi'nin Filistin konusundaki tüm kararlarına atıfta bulunuldu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Şartı'nın 99. maddesini işleterek Konsey'e gönderdiği mektup ile BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin Genel Kurul'a gönderdiği mektuba atıfta bulunulan kararda, Gazze Şeridi'ndeki zorlu insani duruma vurgu yapılarak Filistin halkının çektiği acılara dikkat çekildi. Kararda, tüm sivil toplumun korunması gerektiği ve uluslararası hukuka uygun olarak tarafların özellikle sivilleri koruma yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, kararda acil insani ateşkes çağrısı yapılarak tüm taraflara bu çerçevede uluslararası hukuka uygun olarak hareket etmeleri çağrısı yapıldı. Kararda, esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ile insani yardıma erişim sağlanması talep edildi.
BM Genel Kurulu'nda daha önce 27 Ekim'de kabul edilen bir önceki kararda, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısı" yapılmış ve bu karar 121 oyla kabul edilmişti. Bu güncel kararın kabul edilmesiyle birlikte, destekleyen ülke sayısının 153'e yükselmesi dikkat çekici bir gelişme olarak öne çıktı.
BM Genel Kurumu'nda ABD ve Avusturya'nın karar tasarısına yönelik değişiklik talepleri reddedildi. ABD, "terör saldırılarının" ve rehin almanın kınanması maddesinin eklenmesini isterken, Avusturya, tüm esirlerin serbest bırakılması maddesine "Hamas ve başka gruplar tarafından alıkonan" ifadesini eklemek istedi. Ancak bu değişiklik talepleri üye ülkeler tarafından reddedildi.
BM Genel Sekreteri Guterres'in Gazze'deki insani felaketi önlemek amacıyla BM Şartı'nın 99. Maddesi'ni kullanması ve ardından yapılan acil toplantı sonucunda alınan bu karar, uluslararası topluma verdiği mesaj açısından da önem taşıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.