BM'den Filistin lehine 5 karar

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin meselesiyle ilgili beş kararı ezici çoğunlukla kabul ederken, bu kararların bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

BM'den Filistin lehine 5 karar
Yayınlanma:

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin meselesiyle ilgili beş kararı büyük bir çoğunlukla kabul etti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, BM Genel Kurulu'nda Filistin meselesine dair alınan beş karar, geniş bir destekle kabul edildi.

Filistinli mültecilere yardım konusundaki ilk karar, 168 ülkeden destek aldı. Bu karara sadece İsrail karşı çıkarken, ABD, Uruguay ve Paraguay gibi 10 ülke çekimser kaldı.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) faaliyetleriyle ilgili karara 165 ülke destek verirken, ABD, Kanada, İsrail ve Mikronezya'dan gelen ret oylarıyla karşılaştı. Ayrıca Kamerun, Guatemala, Kiribati, Palau, Papua Yeni Gine ve Vanuatu gibi altı ülke çekimser kaldı.

Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerine dair karar, 149 ülkeden destek bulurken, ABD, Kanada, İsrail, Macaristan, Mikronezya ve Nauru'dan gelen ret oylarıyla karşılandı. Oylamada 19 ülke çekimser kaldı.

Filistinli mültecilerin mülkleri ve gelirlerine ilişkin karara 163 ülke destek verirken, ABD, Kanada, İsrail, Mikronezya ve Nauru'dan ret oyları geldi. Ayrıca dokuz ülke oylamada çekimser kaldı.

İsrail'in Filistin halkı ve işgal altındaki topraklarda yaşayan diğer Arapların insan haklarına etkisi üzerine yapılan Özel Komite'nin çalışmalarına ilişkin karara 86 ülke destek verirken, ABD, İngiltere, İsrail, Kanada, Çekya, Macaristan, Avusturya ve Avustralya dahil 12 ülke ret oyu kullandı. 75 ülke ise çekimser kaldı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, kararların memnuniyetle karşılandığını belirterek, oylamaya katılmayan ülkelere doğru tarafta durmaları, pozisyonlarını düzeltmeleri ve Filistin halkıyla dayanışma içinde olmaları çağrısında bulundu. Açıklamada, Filistin halkının acılarının sona erdirilmesi, Gazze'deki saldırıların durdurulması ve acil bir ateşkes sağlanması için acil eylem çağrısında bulunuldu. Ancak, bu kararların sembolik öneme sahip olduğu ve bağlayıcılıkları olmadığı vurgulandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.