BMGK'da Haniye çatlağı: Herkes birbirini suçladı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikast nedeniyle acil bir oturum düzenledi. Toplantıda bazı üyeler suikasti kınarken, ABD ve İngiltere İran'ı suçladı.

BMGK'da Haniye çatlağı: Herkes birbirini suçladı
Yayınlanma:

BMGK, İran'ın talebi üzerine Rusya, Çin ve Cezayir'in desteğiyle toplandı. Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Heniyye'ye yönelik suikastı güçlü bir şekilde kınayarak, bu eylemin BM Şartı'nın temel ilkelerini ihlal ettiğini belirtti. Fu, olayın bölgedeki karışıklığı artırabileceğinden endişe duyduğunu ifade etti.

Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, suikastı "terör faaliyeti" olarak nitelendirerek, bunun uluslararası hukuku ve İran'ın egemenliğini ihlal ettiğini vurguladı. Bendjama, saldırının sadece bir kişiyi hedef almadığını, diplomatik ilişkilerin ve küresel düzenin temelini oluşturan egemenliğin kutsallığını ihlal ettiğini söyledi. Ayrıca, İsrail'in bölgedeki şiddeti sürdürdüğünü belirterek, uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanski, suikastı kınayarak, olayın Gazze'deki ateşkes müzakerelerine darbe vurduğunu ve İran'ı bölgesel çatışmaya çekme çabalarının bölgeyi daha da istikrarsızlaştırdığını ifade etti. Polyanski, bölgedeki gerginliğin azaltılmasının önemli olduğunu ve kapsamlı bölgesel savaşın engellenmesi gerektiğini belirtti.

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İsrail'in kendini "Hizbullah ve diğer teröristlerden" koruma hakkı olduğunu belirtti. Wood, ABD'nin Haniye'nin ölümüyle bir bağlantısının olmadığını ve İran'ın bölgesel barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarına karşı ilave tedbirlerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, İran'ın bölgesel çatışma riskini tetiklediğini vurguladı.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, artan şiddetin kimsenin çıkarına olmadığını belirterek acil itidal çağrısında bulundu. Woodward, uzun vadeli barışın bombalar ve silahlarla sağlanamayacağını, İran destekli Husilerin İsrail'e saldırılarının son bulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İngiltere'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığının sarsılmaz olduğunu vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.