Brent petrol fiyatları yukarı seyrediyor: Akaryakıt fiyatları etkilenebilir!

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 74,37 dolardan işlem görerek yukarı yönlü bir seyir izliyor.

Brent petrol fiyatları yukarı seyrediyor: Akaryakıt fiyatları etkilenebilir!
Yayınlanma:

Dün 74,61 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 74,17 dolar seviyesinde tamamlarken, bugünkü işlemlerde yüzde 0,2’lik bir artışla 74,37 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 70,39 dolardan alıcı buldu.

ABD EKONOMİSİNDEN GELEN VERİLER PETROL FİYATLARINI DESTEKLEDİ

Petrol fiyatlarındaki bu yükseliş, ABD'de açıklanan güçlü perakende satış verilerinin ardından ekonomik aktivitenin arttığı beklentisiyle ivme kazandı. Eylül ayında perakende satışlar yüzde 0,4 artarak 714,4 milyar dolara ulaştı. Analistler, perakende satışlardaki bu artışın ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekteki büyüme hızını koruduğunu belirterek, petrol talebinin artacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Ayrıca, ABD’de işsizlik maaşı başvurularının 241 bine düşmesi, iş gücü piyasasında salgın sonrası iyileşme sinyallerinin sürdüğünü gösterdi. Bu durum, enerji talebinin artacağı beklentisiyle petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekledi.

ABD MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizinde indirim yapacağı beklentisi de petrol fiyatlarındaki artışta etkili oldu. Fed’in gelecek ay faiz oranını 25 baz puan düşürmesi ve yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık bir indirim yapması bekleniyor. Düşük faiz oranlarının ABD dolarını zayıflatacağı ve böylece petrol talebini artıracağı öngörülüyor. Nitekim, ABD Dolar Endeksi’nin yüzde 0,22 azalarak 103,60’a düşmesi de bu beklentiyi doğruluyor.

ÇİN’DEN GELEN ADIMLAR FİYATLARI DESTEKLİYOR

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in gayrimenkul sektörünü canlandırmaya yönelik attığı adımlar da petrol fiyatları üzerinde olumlu bir etki yarattı. Çin hükümeti, zor durumdaki inşaat projelerine 560 milyar dolarlık kredi desteği sağlayacağını duyurdu. Bu gelişme, Çin ekonomisine yönelik olumsuz beklentileri azaltarak petrol talebinin artacağına dair umutları tazeledi.

TEKNİK GÖRÜNÜM VE BEKLENTİLER

Teknik açıdan Brent petrolün varil fiyatında 80,43 dolar seviyesinin direnç, 70,04 dolar seviyesinin ise destek olarak izlendiği belirtiliyor. Küresel ekonomideki toparlanma işaretleri ve Çin’den gelen destekleyici adımlar, petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketini kısa vadede sürdürebileceğini gösteriyor. Ancak piyasalarda yaşanabilecek olası gelişmeler, fiyatların seyrini etkilemeye devam edecek.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.