Bu bitkiler şifa kaynağı!
Binlerce yıldır doğada bulunan şifa kaynağı olan bitkiler, yanlış tüketildiğinde çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Fitoterapist ve yaklaşık 20 yıldır doğal bitki satışı yapan Hikmet Balta, sıcak havalarda da bitki çaylarının tüketilebileceğini söyledi.
Doğal bitkilerin binlerce yıldır doğada bulunduğunu, tarihçesinin eskilere dayanmakta olduğunu dile getiren Balta, son yıllarda vatandaşların alternatif tıpa yöneldiğini ve vatandaşların bilinç düzeylerinin arttığını ifade etti.
"YEŞİL ÇAY ANTİOKSİDAN"
Yeşil çayın antioksidan özelliği bulunduğundan bahseden Balta, “Yeşil çay, antioksidan özelliğe sahip bir bitki olduğundan dolayı yağ yakıcı özelliği de bulunuyor. Ama yeşil çayın sakinleştirici özelliği de bulunmakta. Yeşil çay, zayıflama çaylarının içerisinde olmazsa olmaz ürünlerden bir tanesidir.” dedi.
Tarçının kan şekerini dengelediğini belirten Balta, vatandaşların tarçın çayı yapabileceğine işaret etti.
"KÖKLÜ BİTKİLER KAYNATILARAK TÜKETİLEBİLİR"
Balta, zencefil gibi köklü bitkilerin kaynatılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Köklü bitkiler kaynatılarak tüketilebilir. Toz zencefil 1 çorba kaşığı süzme balla tüketilebilir. Zencefil, tek başına tüketildiğinde yeterli olmaz. Dolayısıyla karabiber, kuşburnu, zerdeçal ya da limon kabuğu kaynatılarak tüketildiğinde öksürüğü geçirme etkisi vardır. Kakule bitkisinin kaynatıldığı zaman sinüsleri açma özelliği bulunuyor. Nefes açıcı, ağız kokusu ve mide kokusu gibi rahatsızlıkların azalmasına yardımcı oluyor. ”
"KUŞBURNUNU SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN"
Balta, kuşburnu meyvesinde yüksek miktarda C vitamini bulunduğunu belirterek, “Kuşburnunun içerisinde bolca C vitamini var. Bu yüzden soğuk algınlığına karşı vücut direncimizi artıracak kuşburnunu soframızdan eksik etmeyin.” diyerek uyarıda bulundu.
Kuşburnunun C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, içeriğinde zengin vitamin ve minerallere sahip olduğunu belirten Balta, şunları kaydetti:
“C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu aynı zamanda güçlü bir antioksidan. Magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırıyor, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlıyor. Kuşburnu çayı ya da diğer bitki çaylarını içemeyenler için ise bitki çayının içerisine portakal kabuğu, tarçın, karanfil ve bal gibi besinleri ilave edilerek bitki çayının tadını damak zevklerine göre ayarlayabilirler."
Hava sıcaklıkları düşmeden bedeni kış mevsimine hazırlamak gerektiğini dile getiren Balta, şöyle devam etti:
"Öncelikle soğuk havaların bizi zorladığı dönemlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ihlamur, zencefil, adaçayı, kuşburnu gibi bitki çaylarının bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Ancak önemli olan, bitki çaylarının beklenen ve istenilen yararı sağlayabilmesi için bilinçli hazırlanması ve tüketilmesi gerekiyor.”
UZMANINDAN "BİTKİ ÇAYINI DİKKATLİ TÜKETİN" UYARISI
Balta son olarak vatandaşları doğal bitkiler konusunda uyararak, "Her şeyin fazlası zarar. Bitki çayları da fazla tüketilmemeli. Bu yüzden içeriği tam olarak bilinmeyen bitkiler kullanılmadan önce iyi araştırılmalıdır. Bu konuda bir uzmandan yardım almakta fayda var." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.