Bülent Ecevit kimdir? İşte Bülent Ecevit’in hayatı

Bülent Ecevit, birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, Bülent Ecevit kimdir? Bülent Ecevit’in hayatı detaylı bir şekilde haberimizde…

Bülent Ecevit kimdir?  İşte Bülent Ecevit’in hayatı
Yayınlanma:

Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925'te İstanbul'da doğdu. Robert Koleji'nde eğitim gördükten sonra, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu.

Siyasi kariyerine 1957 yılında CHP'den milletvekili seçilerek başladı. 1972 yılında CHP Genel Başkanı seçildi. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı'nın öncüsü oldu ve Kıbrıs'ın kuzeyinde Türk Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağladı. 1977 yılında yapılan genel seçimlerde CHP'yi birinci parti yaptı ve başbakan oldu. 1980 yılındaki darbeden sonra siyasi yasaklı kaldı. 1987 yılında yapılan halk oylamasıyla siyasi yasaklar kaldırıldı ve DSP'nin kurucu genel başkanı oldu.

ECEVİT 5 KASIM 2006'DA ANKARA'DA HAYATINI KAYBETTİ

Bülent Ecevit, 1999 yılında yapılan genel seçimlerde DSP, MHP ve ANAP ile koalisyon kurarak iktidara geldi. Ecevit, 1999-2002 yılları arasında başbakan olarak görev yaptı. Ecevit, 5 Kasım 2006'da Ankara'da vefat etti. Ecevit, Türk siyasetinin önemli isimlerinden biri olarak kabul ediliyor. Kıbrıs Barış Harekâtı'nın öncüsü olması ve demokrasiye olan bağlılığıyla tanındı.

Ecevit'in siyasi kariyeri boyunca yazdığı şiir ve yazılar da önemli bir yere sahip. "Renkler", "Köşebaşı" ve "Beş Yıl Önce On Yıl Sonra" gibi şiir kitapları yazdı. "Bir Dünya Bir İnsan" ve "Atatürk ve Demokrasi" gibi kitaplarda ise siyasi görüşlerini ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.