Bursa; camiler, külliyeler, müzeler, hanlar şehri…
Bursa’yı gezerken bir camiye, bir külliyeye, bir müzeye, bir hana rastlamamanız mümkün değildir. Bazılarını kısa kısa anlatmak istiyorum. Siz buralara gidince uzun uzun gezersiniz…
GEZEN / YAZAN: DURSUN ERKILIÇ
Bir grup gazeteci arkadaşla Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın misafiri olarak bulunduğumuz şehirde bu türden yerleri bolca görme, gezme imkanı bulduk…
MURADİYE (II. MURAD) KÜLLİYESİ
BBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı’ndan Bahar ve Deniz hanımlar ile rehberimiz Faruk Bey'le şehri gezerken uğradığımız yerlerden biri de Muradiye Külliyesi oldu.
Burası Sultanı II. Murad tarafından Bursa'da yaptırılan son padişah külliyesiymiş. 1426 yılında yaptırılan külliyede başta bir cami, medrese, hamam, imaret ve türbe bulunmaktaymış. Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad’ın oğlu Şehzade Alaaddin Türbesi ile başlayan, II. Selim dönemine kadar gelen türbe yapıları ile ayrıca önem kazanmış, anıtsal türbe yapılarının meydana getirdiği bir hazire, ilk olarak burada var olmuş.
2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer alan Muradiye Külliyesi içerisinde on üç türbe var ve bu türbelerde sultanların eşleri, oğulları, kızları, yakın akrabaları ve Osmanlı’ya hizmet eden çeşitli saray mensupları yer alıyor.
Külliyenin, bulunduğu mahalleye ismini vermiş olması da önemli bir not. Günümüzde medresesi müze, imareti restoran olarak kullanılıyor.
HAZİRE ALANI VE MEZAR TAŞLARI
Tarihi ve dini mekanların içinde ya da civarında o mekanlarla bağlantılı birçok buluntu ve kalıntının sergilendiği alanlar bulunuyor.
Muradiye Camisi ile Medrese arasında orta büyüklükte bir hazire mevcuttur. Hazirede başta II. Murad devrinde görev yapan önemli şahsiyetler olmak üzere müderris, müezzin, molla, muvakkit ve imamlar ile bu zatlardan bazılarının eşleri ve çocuklan metfundur. Çok sayıda mezar taşı başlığı buluntusu da bir açık hava müzesi şeklinde sergileniyor.
KOZA HAN VE MESCİDİ
UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer alan Koza Han, Bursa’nın insan, otomobil ve ticaret trafiğinin en yoğun olduğu yerlerden biri.
Koza Han, Sultan II. Bayezid tarafından İstanbul’daki cami ve medresesine gelir getirmek amacıyla inşa ettirilmiş. Tarihi süreç içinde birçok isimle anılan Koza Hanın üç girişi bulunuyor.
Hanın iç avlusunun ortasında bir şadırvan, onun üzerinde bir mescit yer almaktadır.
Orhan Camii, Emir Han, Ulucami gibi şehrin genişlemesini sağlayan yapılardan sonra Koza Hanı’nın yer alıyor olması, şehir ticaretine destek maksatlı kurulmuş. Ki; Koza Han, 15. yüzyıldan beri uluslararası bir ticaret ve alışveriş merkezi olarak dimdik ayakta duruyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.