Bursa şeftalisi tescilleniyor

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, Bursa'nın meşhur şeftalisinin Avrupa Birliği'nde (AB) tescil edilme sürecinin son aşamaya geldiğini duyurdu.

Bursa şeftalisi tescilleniyor
Yayınlanma:

Durak, yazılı bir açıklamada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın liderliğinde, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun başlattığı "Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği" çerçevesinde AB Komisyonu'na yapılan Bursa şeftalisi tescil başvurusu hakkında bilgi verdi.

AB Komisyonu'nun başvuruyu uygun bulduğunu ve Bursa şeftalisinin tescili için AB Resmi Gazetesi'nde ilan edildiğini belirten Durak, "Ülkemizin önemli sembollerinden biri olan Bursa şeftalisi için 6 Şubat 2024 tarihinden itibaren 3 aylık itiraz süreci başladı. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte, Bursa şeftalisi AB'de tescilli coğrafi işaretler arasında yerini alacak." dedi.

Durak, yerel değerlere önem verdiklerini vurgulayarak, "Bugün itibarıyla AB'de tescilli 20 coğrafi işaretimiz bulunuyor ve ilan süreci tamamlanan Araban sarımsağı da yakın bir zamanda tescil edilecek. Böylelikle, bu sayı 21'e çıkacak. Ayrıca, 45 coğrafi işaret başvurumuzun işlemleri devam etmektedir." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin AB'de tescilli coğrafi işaretleri şunlardır:

"Antakya künefesi, Ayaş domatesi, Aydın inciri, Aydın kestanesi, Aydın Memecik zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Çağlayancerit cevizi, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Edremit zeytinyağı, Ezine peyniri, Gaziantep baklavası, Gemlik zeytini, Giresun tombul fındığı, Malatya kayısısı, Maraş tarhanası, Milas yağlı zeytini, Milas zeytinyağı, Safranbolu safranı, Suruç narı, Taşköprü sarımsağı."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.