Büyük fotoğraf üstadı Ara Güler hayatını kaybetti!

Dün gece sıralarında kaldırıldığı özel bir hastanede kalbi duran, yoğun çaba sonucu hayata döndürülen ve tekrar kalbi duran büyük fotoğraf ustası Ara Güler 90 yaşında hayatını kaybetti.

Büyük fotoğraf üstadı Ara Güler hayatını kaybetti!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Dün gece sıralarında kaldırıldığı özel bir hastanede kalbi duran, yoğun çaba sonucu hayata döndürülen ve tekrar kalbi duran büyük fotoğraf ustası  Ara Güler 90 yaşında hayatını kaybetti.

İstanbul'da kaldırıldığı hastanede kalbi duran ve yapılan müdahalelerle hayata döndürülen ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in yoğun bakımda tekrar kalbi durarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

ARA GÜLER KİMDİR?

16 Ağustos 1928'de Beyoğlu, İstanbul'da dünyaya gelen Ara Güler, lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti.

1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı. 1964'de Mariana Noris'in ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotoğrafları kullanıldı. 1972'de Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı.1975'de ABD'ye davet edildi ve yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan "Kahramanın Sonu" adlı bir belgesel film çekti. 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin "Foto Muhabirliği" dalındaki birincilik ödülünü aldı.

Ara Güler gazeteye toplantıya geç kaldığı için hızla koşarken görmüş işçileri ve geri dönüp deklanşore basmış. O fotoğraf işte bu fotoğraf.

 

dpxiqpgwkaa3azp.jpg

1953'de Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı'na katıldı ve İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antalojisi" onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi.

dpvqse0xcaao4fp.jpg

Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları 1992'de Fransa'da, ABD ve İngiltere'de "Sinan, Architect of Soliman the Magnificent" adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl "Living in Turkey" adlı kitabı Ingiltere, ABD ve Singapur'da "Turkish Style" başlığıyla, Fransa'da "Demeures Ottomanes de Turquie" adıyla yayımlandı.1994'de "Eski İstanbul Anıları", 1995'de "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü" fotoğraf kitapları yayımlandı. Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da fotoğrafları sergileniyor.  

Ara Güler 68 yıldır siyah beyaz olmak üzere fotoğraflarını konuşturdu. "en iyi makine en iyi fotoğrafı çekseydi; En iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı" sözü de büyük ustaya ait.

17 Ekim 2018 çarşamba akşamı 90 yaşında hayatını kaybetti. Büyük ustanın yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyor ve ustayı kaybetmenin üzüntüsünü paylaşıyoruz.

Duayen foto muhabiri Ara Güler'in vefatı nedeniyle devlet erkanından taziye mesajları geldi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesapları üzerinden mesajlarını paylaşan bakanlar ve milletvekilleri, Güler'in vefatından duydukları üzüntüyü dile getirdi. 

CUMHURBAŞKANI  ERDOĞAN ARA GÜLER'İN VEFATI NEDENİYLE BİR MESAJ YAYIMLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden duayen foto muhabiri Ara Güler’in vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ara Güler’in vefatı nedeniyle yayımladığı taziye mesajında, “Fotoğraf sanatı alanında Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olan Ara Güler’in vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Büyük sanatçılar, vefatlarından sonra da geride bıraktıkları eserleriyle yaşamaya devam ederler. Objektifiyle tarih yazan Ara Güler’i de işte böyle bir büyük sanatçı olarak görüyorum. Kendisine Master of Leica unvanı da verilmiş olan Güler, dünyanın önemli haber ajansları ve yayınlarında ülkemizi en iyi biçimde temsil etmiştir. Winston Churchill’den Bertrand Russell’a, Indira Gandi’den Salvador Dali’ye, Alfred Hitchcock’tan Picasso’ya birçok tarihi kişiyle gerçekleştirdiği foto röportajlar asla hafızlardan silinmeyecektir.

Dünyanın önemli müze ve koleksiyonlarında yer alan eserleri ve milyonlara ulaşan fotoğraf albümlerinin yanı sıra, kıymetli bir insan olarak hayatımızda bıraktığı derin izlerle de Ara Gürel ustayı daima saygıyla hatırlayacağız. Yakın geçmişte objektifine yansıma mutluluğunu yaşadığım değerli sanatçımızın vefatından duyduğum derin üzüntüyü bir kez daha ifade ediyor, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.