Çakıl taşlarını toplayan görsel sanatlar öğretmeni sanat eserleri meydana getirdi
Muğla'da yaşayan görsel sanatlar öğretmeni, topladığı çakıl taşları ile meydana getirdiği sanat eserleriyle dünyanın birçok ülkesinden ilgi görüyor.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapan Oğuz Onay Çerçi, hobi olarak 'çakıl sanatı' ile ilgileniyor. Fethiye'ye tayin olmadan önce farklı sanat dallarıyla uğraşan Çerçi, atölye kurma imkanı bulamayınca sahilden topladığı şekilli taşlarla çakıl sanatına yöneldi.
SÜREKLİ OLARAK SANATLA İLGİLENDİ
Evinin mutfak masasında çakıl taşlarından oluşturduğu eserlerde insan, ayak, hayvan, aile gibi kompozisyonlar ortaya koyan Çerçi, bu eserlerine İngilizce ve Türkçe yazılar ekleyerek anlam kazandırdı. Sanatını öğrencilerine de aktaran Çerçi, 29 yıllık öğretmenlik kariyerinde sürekli olarak sanatla ilgilendi.
Çerçi, birçok sanat dalındaki maliyetlerin artmasıyla beraber daha ekonomik bir sanat yöntemi arayışına girdiğini ifade etti. Sanat tutkusundan vazgeçmeyen Çerçi, doğada bulunan maliyetsiz çakıl taşlarını sanat eserlerine dönüştürmeye karar verdi. Bu çabasıyla, aldığı grafik sanat eğitimiyle taşlara uygun yazılar ekleyerek özgün eserler ortaya koydu. Çerçi, benzer çalışmaların dünya genelinde yapıldığını belirterek, kendi yaratıcılığını bu tarz sanat formlara uyarlamaya karar verdi. Sonuç olarak, küçük taşınabilir çerçevelerde sergilediği eserleriyle sanatını sürdürdü.
DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNE ESERLERİ GÖNDERİLDİ
Çerçi, özel siparişler de aldığını belirterek dünyanın birçok ülkesine eserlerini gönderdiğini açıkladı. Türkiye'de genellikle taşların boyandığını ve bu durumun taşın doğal ruhundan uzaklaştığını düşündüğünü belirten Çerçi, var olan taşın doğal rengi ve biçimini kullanarak eserler ürettiğini ifade etti. Kendi atölye çalışmalarında öğrencilere de bu yöntemi öğrettiğini söyleyen sanatçı, maliyetli olduğu düşünülen sanatın, doğadaki atık malzemelerle sıfır ya da düşük maliyetle üretilebileceğini vurgulayarak, insanların sanattan uzaklaşmasının maliyet ve karşılık beklentisi nedeniyle olduğunu belirtti. Ayrıca, resim sadece boya ve tuvalden ibaret olmadığını, doğal malzemelerle de eserler üretilebileceğini savundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.