Ç’engel Kafe arı gibi çalışıyor
Çankaya Belediyesinin eğitilebilir zihinsel engelli bireylerin rehabilitasyonu amacıyla oluşturduğu Ç’engel Kafe, her gün Başkentlileri konuk ediyor.
Çankaya Belediyesinin, eğitilebilir zihinsel engelli bireylerin rehabilitasyonu amacıyla oluşturduğu ve Çankaya Belediyesi Başkanlık Binası’nın Sakarya Caddesi tarafında hizmet veren Ç’engel Kafe her gün yaklaşık 160 Başkentliyi konuk ediyor. Çankaya Belediyesi Maltepe Yerleşkesi’nde yer alan ve 2015 yılında Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen tarafından yaya akışının yoğun olduğu Sakarya Caddesi’ne taşınan Ç’engel Kafe, down sendromlu çalışanların sosyal hayatın içinde yer almasına imkan tanıyor. Haftanın her günü açık olan ve 10 çalışanı down sendromlu bireylerden oluşan Kafe, kendine özgü tost çeşitleriyle konuk ettiği 29 bin 207 Başkentliye hizmet verdi.
“Sanatla iç içeler”
Çengel Kafe’de emek veren engelli bireyler aynı zamanda kültür ve sanatsal aktiviteleriyle de örnek oluyor. Çengel Kafe’nin tiyatro, halk oyunları grubu ve ritim atölyesi bulunuyor. Kafe çalışanları, “Aşk-ı Memnumsu Çarpık Kentleşme”, “Bir Garip Yüzyıl”, “Samaralar ve Tamaralar”, “Titanik” tiyatro oyunlarıyla, halk dansları ve ritim atölyesiyle Ankara ve Ankara dışındaki üniversitelerde, festivallerde ve önemli günlerde pek çok defa sahne aldı.
“Ödüllü kafe”
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen yarışmada 25 belediyenin sunduğu 40 proje arasından seçilerek Özel Teşvik Ödülü sahibi de olan Ç’engel Kafe, engelli gençlere spordan, gezilere, drama-tiyatro, dans, halk dansı, ebru baskısı, fotoğrafçılık, bilgisayar eğitimi vb. kurslara katılma, konser, sinema, tiyatro gibi etkinlikleri izleme olanağı da sunuyor. Engelli gençlerin kolay kavrayabilecekleri ve işlerini kolay yapabilecekleri şekilde tasarlanan Ç’engel Kafe’de, turuncu, mavi ve yeşil renkler kullanılıyor. Kafe’de, masaların üzerindeki örtüden, masaların üzerindeki objelere kadar her şey aynı renkten oluşuyor ve o masadan sorumlu kişinin kıyafeti de aynı renkten oluşuyor. Kafe’de çalışan gençlere engelli olmayan çalışanlar da eşlik ediyor.
Sakarya Caddesi’nde hizmet veren ve down sendromlu bireylerin garsonluk yaptığı, hafta sonu da hizmet veren Kafe’den elde edilen gelir, engelli bireylerin yararına kullanılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.