Çevre Bakanı Murat Kurum'dan iklim değişikliği ve sıfır atık vurgusu: 453 bin konut sıfır atık uyumlu inşa ediliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 8. TRT World Forum 2024’te, “Yarını Dönüştürmek: Eko-Rejenerasyonun Gücü” başlıklı oturumda önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu iklim krizine dikkat çeken Kurum, iklim değişikliğinin insanların doğa ile kurduğu dengesiz ilişkiden kaynaklandığını belirtti.

Çevre Bakanı Murat Kurum'dan iklim değişikliği ve sıfır atık vurgusu: 453 bin konut sıfır atık uyumlu inşa ediliyor
Yayınlanma:

Küresel anlamda ciddi bir doğa tahribatı yaşandığını ifade eden Bakan Kurum, Türkiye’nin bu krizi etkili şekilde ele almak için atacağı adımların önemine değindi.

İKLİM KRİZİ VE KÜRESEL SORUNLAR

Kurum, dünyadaki mevcut krizlerin hem iklim değişikliği hem de insan hakları ihlalleri ile iç içe geçtiğine dikkat çekerek, "İklim değişikliği, insan eliyle yaratılan bir krizdir ve bu kriz dünyanın her köşesinde derin izler bırakmaktadır" dedi. Türkiye'nin Akdeniz Havzası'nda yer aldığını ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, Türkiye’nin her yıl 1500'e yakın iklim kaynaklı afetle mücadele ettiğini belirtti.

SIFIR ATIK UYGULAMALARI VE YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI

Bakan Kurum, 6 Şubat depremleri sonrası başlatılan konut yapım sürecine de değindi. Türkiye'de 453 bin konutun sıfır atık uyumlu ve enerji verimli uygulamalarla inşa edildiğini ifade eden Kurum, bu çalışmalarla çevre dostu bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini iki katına çıkardığını, önümüzdeki 10 yıl içinde ise güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini dört katına çıkaracaklarını kaydetti.

SIFIR ATIK PROJESİ VE KÜRESEL ÇEVRE KİRLİLİĞİ

Sıfır atık hareketinin önemine de değinen Bakan Kurum, Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan bu projenin küresel israfla mücadelede önemli bir adım olduğunu belirtti. Türkiye’de 193 bin binada sıfır atık yönetim sisteminin kurulduğunu ve toplamda 60 milyon ton atığın geri kazandırıldığını ifade eden Kurum, bu sistemin yaygınlaştırılması ve ülke çapında uygulama alanı bulması için çalışmaların hızla devam edeceğini belirtti.

İKLİM KANUNU VE KÜRESEL DAYANIŞMA

Bakan Kurum, İklim Kanunu'nun bu yıl yasalaşarak yürürlüğe gireceğini ve bu yasal düzenlemenin Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde önemli bir araç olacağını vurguladı. Ayrıca, COP29 toplantılarına katılarak Türkiye'nin iklim değişikliği konusundaki kararlı duruşunu dünya kamuoyuna duyurduklarını söyledi. Kurum, dünyanın en zengin kesimlerinin en fazla karbon salınımına neden olduğunu belirterek, bu adaletsizliğe son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Kurum, konuşmasında Filistin meselesine de değinerek, Türkiye'nin Filistin halkının özgürlüğü için verdiği mücadeleyi sürdüreceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini dondurduğunu ve Filistin'e yardım konusunda dünya çapında en çok katkı sağlayan ülke olduğunu vurgulayan Kurum, Türkiye’nin adil bir dünya için kararlı duruşunu devam ettireceğini ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.