Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın tarihi belgeleri koruma çalışmaları!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Osmanlı Devleti'nden günümüze kadar ulaşan yaklaşık 11 milyon tarihi belgeyi muhafaza ediyor. Bu belgeler, Arşiv Dairesi Başkanlığı eliyle titizlikle restore ediliyor ve gelecek nesillere aktarılmak üzere korunuyor.
2007 yılında kurulan Belge Konservasyon ve Restorasyon Birimi, bugüne kadar 121 bin 401 yaprak belgenin restorasyonunu tamamladı. Yıpranmış mülkiyet defterlerini ve diğer tarihi belgeleri, aslına uygun şekilde onarıyor. Ayrıca, başka kurumlardan gelen onarım taleplerine de cevap veriyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ankara'da kiraladığı 15 katlı gökdelenle ilgili soruya Bakan Şimşek: "Kiralanan bina eskiden"
HIZLI BİR ŞEKİLDE TAMAMLANIYOR
Restorasyon çalışmaları üç ana birimde gerçekleştiriliyor: klasik restorasyon, leaf-casting ve klasik cilt. Klasik restorasyon yöntemiyle belgeler elle çalışılarak restore edilirken, leaf-casting yöntemiyle mürekkebi dağılmayan belgelerin eksik kısımları kâğıt hamuru kullanılarak tamamlanıyor. Bu yöntemde yerli ve millî üretimle imal edilen leaf-casting makinesi kullanılarak işlemler çok daha hızlı bir şekilde tamamlanıyor. Restorasyon tamamlandıktan sonra belgeler, fasiküller halinde ciltlenip ilgili birime teslim ediliyor.
ÇALIŞMALAR TİTİZLİKLE DEVAM EDİYOR
Arşiv Dairesi Başkanlığı, 1463 tarihli Ayasofya Vakfiyesi'nin restorasyonunu da gerçekleştirdi. 65 metre uzunluğundaki bu tarihi belge, klasik restorasyon usulüyle elle yapılan titiz bir çalışmayla yenilendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.