CHP, Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruda bulundu. Başvuruyu, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve partililer, Yüksek Mahkeme önünde gerçekleştirdi. Günaydın, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin özellikle kamuoyunun gündemini meşgul eden konularda hızlı ve etkili karar almasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

CHP, Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu
Yayınlanma:

Günaydın, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bazen 5-6 ay sonra Resmi Gazete’de yayımlandığına dikkat çekerek, bu durumun kamuoyu vicdanını yaraladığını savundu. "Bu, vatandaşların hak arayışının ne kadar uzun sürdüğünü gösteriyor. Bu tür önemli kararlar, zamanında verilmelidir," diyen Günaydın, partisi olarak 1 Haziran 2023'ten itibaren 39 yasa ve kararnameye ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını belirtti. CHP Grup Başkanvekili, bu başvuruların arzu edilen bir durum olmadığını, bunun yerine TBMM'de ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle yapılan düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğu bir tabloyu işaret ettiğini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na ilişkin iptal başvurularının gerekçelerini açıkladı. Özçağdaş, 18 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kanunun öğretmenlerin çalışma koşullarını iyileştirmediğini ve sorunlarına çözüm getirmediğini savundu. Özçağdaş, kanunda yer alan belirsizliklere dikkat çekerek, "Öğretmenlerin kullanacağı okul dışı imkanların kapsamı net değil, ayrıca hazırlık eğitimine alınacak öğretmenler ile sözleşmeli öğretmenlerin istihdamı ile ilgili yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının, liyakat yerine siyasi saiklerle yapılabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Özçağdaş, aynı zamanda kanundaki aday öğretmen yetiştirme programının içeriği ve hazırlık eğitimi sırasında yapılacak değerlendirmelerle ilgili somut ölçütlerin bulunmadığını ifade ederek, "Bu, öğretmenlik mesleğinin niteliğini artırmak bir yana, belirsizlik ve güvensizlik yaratıyor." diye ekledi.

Özçağdaş, kanunun özellikle 1,2 milyon öğretmeni ve 1 milyon atanmayan öğretmeni, dolayısıyla 19 milyon öğrenci ve onların ailelerini doğrudan ilgilendirdiğini belirterek, "Bu kanun, öğretmenlerin ekonomik sıkıntılarını gidermiyor, yoksulluk seviyesinin altında yaşamalarına çözüm getirmiyor ve özel sektörde çalışan öğretmenlerin kaybettiği hakları tanımlamıyor. Bu, milli eğitim sistemimizi iyileştirme anlamında hiçbir adım atmıyor." dedi.

Özçağdaş, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun, eğitimdeki köklü sorunları çözmekten uzak olduğunu belirterek, CHP olarak eğitimde gerçek bir reform gerçekleştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.