Cibuti heyeti KOSGEB’in KOBİ’ler deneyimlerinden faydalanmak istiyor

Cibuti Ankara Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi, Diplomat Ali Omar Youssouf ile birlikte KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’u makamında ziyaret etti.

Cibuti heyeti KOSGEB’in KOBİ’ler deneyimlerinden faydalanmak istiyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Cibuti Ankara Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi, Diplomat Ali Omar Youssouf ile birlikte KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’u makamında ziyaret etti. Ziyaret esnasında Büyükelçi Abdillahi, Başkan Uzkurt ile Cibuti’deki ekonomik durum ve KOBİ’ler alanında yapılan çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundu.

TİCARİ BAĞLARIMIZI KUVVETLENDİRİYORUZ

Küçük bir ülke olan Cibuti’nin stratejik lokasyonda bulunduğunun ve bölgenin giriş limanı olduğunun altını çizen Abdillahi, önümüzdeki dönemde Türkiye ile stratejik bir ortaklık kurmak istediklerini vurguladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin kökeninin 16. yüzyıla dayandığını anlatan Büyükelçi, diplomatik ivmenin yanı sıra iki ülke arasındaki ticari bağları da kuvvetlendirmek istediklerini belirtti. KOBİ’ler alanında faaliyet gösteren KOSGEB muadili bir kurumun Cibuti’de bulunmadığını ifade eden Büyükelçi Abdillahi, KOBİ kurumunun kuruluş aşamasında olduğunu, Eylül 2018’de açılmasının planlandığını söyledi.

BÖLGEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE

Ticaret, hizmet ve finans sektörlerinin ülke ekonomisinin %81’ini oluşturduğunu belirten Abdillahi, son dönemde demiryolu ve deniz yollarına büyük yatırımlar yapılarak 5 limanın açıldığını aktardı. Etiyopya-Cibuti arasında elektrikli tren demiryolunun inşa edildiğini anlatan Büyükelçi, bölgenin ticari anlamda bir merkez olduğu için iki ülke iş birliğinin tüm bölgeye hitap edeceğini vurguladı. Abdillahi, Türk serbest ticaret bölgesi inşa edilmesi için Kasım 2015'te Türkiye’ye 5 milyon metrekare arazi tahsis edildiğini, buna yönelik fizibilite çalışmalarının yürütüldüğünü ve bölgede vergi ve gümrük uygulanmayacağını bildirdi. Bu serbest ticaret bölgesinin yeni kurulacak limanın tam içinde olduğunun altını çizen Büyükelçi, sadece Cibuti için değil, bölge için stratejik açıdan çok önemli bir proje olduğunu belirtti.

KOBİLER EKONOMİNİN BELKEMİĞİ GİBİDİR

Ekonominin belkemiği olan KOBİ’ler alanında tecrübelerinin bulunmadığı aktaran Büyükelçi Abdullahi, Cibuti’de faaliyet gösteren KOBİ’lerin desteklenmesine yönelik KOSGEB’den beklentilerini dile getirdi. KOSGEB’in uyguladığı destek programlarını, KOBİ’ler alanındaki birikim ve tecrübeleri takdir ettiklerinin altını çizen Abdillahi, Cibuti’nin de bu deneyimlerden faydalanmak istediğini söyledi. Toplantıda, Cibuti heyeti KOSGEB’in yapısı, işlevi, fonksiyonları ve destekleri hakkında bilgilendirildi. Türkiye Cibuti 4. Karma Ekonomik Toplantısı’nın Ankara’da gerçekleştirileceği hatırlatılarak toplantı marjında Cibuti tarafı ile KOSGEB olarak Mutabakat Zaptı imzalanabileceği belirtildi. İmzalanacak protokol kapsamında KOSGEB tarafından teknik destek verilerek oradaki KOBİ kuruluşunun kurumsal yapısının inşasının sağlanabileceği vurgulandı.

TECRÜBELERİMİZİ AKTARMAK İSTERİZ

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, Cibuti’deki KOBİ destekleme kuruluşu ile imzalanacak mutabakat zaptı çerçevesinde KOSGEB’in sahip olduğu deneyimlerin paylaşılabileceğini ifade etti. Uzkurt, Cibuti’de KOBİ destek modelleri oluşturulmasına ilişkin iki ülke arasında çalışma grupları oluşturularak tecrübelerin aktarılabileceğini söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.