Çiftçi Kayıt Sistemi nedir? Çiftçi Kayıt Sistemi başvurusu nasıl yapılıyor?
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ve tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla oluşturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla oluşturuldu. ÇKS, çiftçilerin tarımsal destek, hibe, tarımsal kredi ve devlet destekli tarım sigortalarından yararlanabilmeleri için gerekli bir belge.
2024 üretim yılı ÇKS başvuruları, 1 Eylül 2023 tarihinde başlamış olup, 2 Ocak 2024 tarihinde sona erecek. Başvurular, hem il/ilçe müdürlüklerince hem de e-Devlet kapısı üzerinden alınıyor.
ÇKS BAŞVURULARI NASIL YAPILIYOR?
İlk kez ÇKS başvurusu yapacak ya da daha önce başvurusu bulunup da arazi bilgilerinde değişiklik olan çiftçiler, başvurularını il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapmalıdır. Başvuru için gerekli belgeler ise şöyle:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Tapu veya kiralama belgesi
- Banka hesap numarası
Daha önce ÇKS başvurusu olan çiftçiler, e-Devlet uygulaması üzerinden başvuruları güncellenebiliyor.
ÇKS YÖNETMELİĞİ’NDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK
ÇKS Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen son değişiklik ile mülkiyet durumuna bakılmaksızın tarımsal faaliyet yapılan alanlar taahhütname belgesi ile kayıt altına alınabiliyor. Söz konusu düzenleme ile daha önce kayıt altına alınamayan maliki vefat etmiş ve tapu kayıtlarında mirasçıları adına intikali yapılmamış araziler de kaydedilebiliyor. Mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle tarımsal destek, hibe, tarımsal kredi ve devlet destekli tarım sigortalarından yararlanamayan üreticiler de bu imkanlardan yararlanabiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının dijital dönüşüm hamleleri kapsamında uygulamaya alınan ‘TarımCebimde’ mobil uygulaması üzerinden de ÇKS işlemleri yapılabiliyor. Söz konusu uygulama, ürün bildirimi ve desteklemeler başta olmak üzere çeşitli konularda da çiftçilere kolaylık sağlıyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.