Çini usta öğreticisi Elif Milas: “Çini sanatının insana faydaları da var”

Elif Milas, Halk Eğitim kurslarında çini usta öğreticisi olarak yıllardır sanatını icra ediyor ve öğrencilerine bu sanatın inceliklerini öğretiyor. Kendisiyle çini sanatının detaylarını ve bu sanatın insan psikolojisine olan etkilerini konuştuk.

Çini usta öğreticisi Elif Milas: “Çini sanatının insana faydaları da var”
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Çini usta öğreticisi Elif Milas, çini sanatını şu şekilde tanımladı, "Çini, topraktan gelen bir sanat aslında. Toprağın ham halinden pişirilerek yapılıyor. Önce seramik ürünlerimiz için bisküviler yapılıyor. Onlar beyaz haldeyken biz onları önce bir tahrirliyoruz, siyah kontürleme işlemi yapıyoruz. Daha sonra boyama ve renklendirme işlemine geçiyoruz. En sonunda fırınlamaya gidiyor. 950 derecede pişiyor ve sonra bu parlak halleri alırlar. En son fırınlama işlemimiz oluyor."

ÇİNİ SANATININ İNSANA FAYDALARI

Elif Milas'a göre, çini sanatı yalnızca estetik bir uğraş değil, aynı zamanda bir terapi yöntemi olduğunu da aktardı. Milas, "Vatandaşlar 2 ya da 3 ayda bu sanatı öğrenebilirler. Elleri de yatkınsa bu sürede daha güzel işler çıkarabilirler." dedi.

1-1-001.jpg

Çini sanatı, toprağın doğallığından gelen bir huzurun sağladığını aktaran Elif Milas, "Bu sanat topraktan yapıldığı için insan psikolojisine iyi geliyor. Bir de elektriklenme meselemiz var. Enerji ve elektrik enerjisini vücuttan atmamıza yardımcı oluyor. Bu elektriğe negatif enerji diyebiliriz." şeklinde açıkladı.

Öğrencilerinin bu sanatı öğrendikten sonra daha sakin hale geldiklerini gözlemlediğini dile getiren Milas, "Gelen öğrenciler diyelim ki stresliyse, bu işe başladıktan sonra daha sakin hale geldiklerini gözlemledim." dedi.

1-002.jpg

ÇİNİ SANATINI ÖĞRENMEK 3 AY

Elif Milas, çini sanatının öğrenilmesinin oldukça erişilebilir olduğunu belirtti. İki veya üç ay gibi kısa bir sürede, elleri yatkın olan bireylerin oldukça güzel işler çıkarabileceğini söyledi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.