Çırak bulamayan bu meslek yok olmaya yüz tuttu
Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık artık tarihe karışıyor. Şehirlerde sayıları birkaç taneyi geçmeyen kalaycılar, çırak yetişmediği için mesleğin yakın zamanda hiç icra edilmeyeceğini söylüyor.
Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık artık tarihe karışıyor. Şehirlerde sayıları birkaç taneyi geçmeyen kalaycılar, çırak yetişmediği için mesleğin yakın zamanda hiç icra edilmeyeceğini söylüyor.
Bakır mutfak eşyaları, üzerlerindeki kaplamanın soyulması sebebi ile zehir saçtığından, belli aralıklarda kalaylanmak zorunda. Bu nedenle de bundan yaklaşık 20 yıl öncesine kadar kalaycılar ve kalaycılık mesleği revaçtaydı. Kalaycılık, önceki yıllarda seyyar olarak da yapılırdı. Gelişen teknoloji ile birlikte, bakır eşyanın yerini krom, çelik ve alüminyum alaşımlı mutfak ürünleri aldı. 1960'lı yıllardan sonra alüminyum alaşımlı paslanmaz mutfak gereçleri ortaya çıktı ve kalaycılık mesleğine olan ilgi o günden günümüze düşüşe geçerek şimdilerde tükenme noktasına geldi.
DEDELERİ DE KALAYCI
Eskişehir'de 40 yıllık kalay ustası Ramazan Kalay, ilgisizliğin devam etmesi halinde bir sonraki neslin kalaycılığın ne olduğunu bilmeyeceğini ifade etti. Dedelerinin Osmanlı döneminden itibaren kalaycılık yaptığını, Cumhuriyet döneminde de bu nedenle Kalay soyadını aldıklarını belirten Ramazan Kalay bakırın kalaylanma süreci hakkında şöyle konuştu;
“Bu zanaatı ben dededen öğrendim, babamın yanında yetişerek öğrendim. 10 yaşımdan bu yana devam ettiriyorum. Kalay işi için ilk gelen bakırın bir kat yanması oluyor. Ondan sonra yakılıp, ilaçlanıp, asitleniyor. Daha sonra asit ve sürtmelerle doğrult, düzelt aksamına geçiyoruz. Son işlem ise ocakta kalaylama oluyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.