Çocuğa uygulanan istismarı radyoloji ortaya çıkarıyor

Her yıl binlerce çocuğun fiziksel istismara maruz kaldığı Türkiye'de akla ilk gelen soru, bu durumun nasıl ortaya çıkarılabileceği. Bir çocuk istismara maruz kaldığında bu nasıl anlaşılır, tespit için hangi yöntemlere başvurulur? İşte uzmanlardan bu sorul

Çocuğa uygulanan istismarı radyoloji ortaya çıkarıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türk Radyoloji Derneği tarafından düzenlenen 37. Ulusal Radyoloji Kongresi'nde konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Ceyhan, çocuk istismarının ortaya çıkarılması konusunda önemli bilgiler verdi.

'BULGU OLMASA BİLE KEMİK VE BEYİN FİLMİ ÇEKİLMELİ'

"İstismara tanı koymada en önemli basamak kuşkulanmaktır" diyen Bilgici, "Fiziksel istismara uğrayan çocuklar sıklıkla başka nedenlerle hastaneye getirilirler. Ancak unutmamak gerekir ki kanape veya kucak gibi bir mesafeden düşmeyle hiçbir zaman çocuklarda hayatı tehdit edecek kadar büyük bir hasar olmaz. Bu nedenle bu çocuğu ilk gören doktorun, ailenin verdiği tepkileri doğru bir şekilde gözlemleyerek çocuğun yaralanma şiddeti ile verilen hikayenin tutarsızlığı dikkatli bir şekilde değerlendirmesi gerekir. Eğer şüphe varsa dışarıdan görünen bir muayene bulgusu olmasa bile kemik ve beyin filmlerini çektirmesi gerekir." dedi.

'ŞÜPHELENİP RADYOLOJİK İNCELEME YAPILIRSA SAPTANABİLİR'

Özellikle fiziksel istismar tanısında radyolojinin öneminin büyük olduğunu belirten Bilgici, "Fiziksel istismar sonucunda oluşan lezyonlar, kızarıklık ve morluklar, yanıklar, kırıklar, kafa içi yaralanma, göz lezyonları,  karın ya da gögüs içi organ yaralanması biçiminde olabilir. 'Sarsılmış Bebek Sendromu' fiziksel çocuk istismarının ağır bir formudur, en sık 2 yaş altında görülür. Özellikle 6 ayın altındaki çocuklar şiddetle sallandıkları zaman beyin dokusu kafatasının içinde ileri geri hareket eder ve bunun sonucunda toplardamarların yırtılması ile beyin zarlarında ve beyin içerisinde kanamalar gelişebilir. Yine sallanmaya bağlı omurilikte, uzun kemik uçlarında, kaburgalarda kırıklar ve göz arkasında kanamalar olabilir. Tüm bu hasarlar ancak şüphelenilip radyolojik inceleme yapılırsa saptanabilir. Çünkü bu bebeklerde dışarıdan bakıldığında vücutlarında şişlik, morarma gibi bulgular genelde görülmez." uyarısında bulundu.




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.