Çocukluklarına döndüler
Şanlıurfa'da geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan gülle oyununu oynayan yetişkinler, çocukluklarına döndü.
Yüzyıllar öncesine dayanan gülle oyunu, Şanlıurfa’da oynanmaya devam ediyor. Özellikle kırsal mahallelerde oynanan gülle oyunu, son bir kaç yıldır Şanlıurfa merkezde yetişkinler tarafından da oynanıyor. Haliliye ilçesine bağlı Devteşti Mahallesi'ndeki boş arazide bir araya gelen vatandaşlar belli aralıklarla hizalayıp diktikleri bir liralık madeni paraları taş güllelerle düşürmeye çalışıyor. Oyun oynayanlar kadar çevredekiler de meraklı gözlerle izliyor. Oyun alanına konulan taşların üzerine oturanlar, tribünde maç izler gibi yetişkinlerin gülle oyununu seyrediyor.
Çizginin arkasından metal paralara gülle atılıyor
Grup olarak da oynanabilen oyunda, art arda dizilen madeni paralara 5 metre uzaklıktan atış yapılıyor. Yapılan atışlarda ilk hedef karşı oyuncunun güllesini vurmak olurken, ikinci hedef ise madeni parayı düşürmek. Oyunda kullanılan güllelerin mermer ve çakmak taşlarından ortalama 3 günde yapıldığı öğrenildi.
“İzlemek, oynamaktan daha zevkli oluyor”
Oyunu izleyenlerden Mehmet Ali İzci, “Bu oyun çok uzun yıllara dayanan bir oyundur. Daha önce köylerde oynanırdı. Şimdi de Şanlıurfa’da boş bir alanda vatandaşlar kendi aralarında, bir eğlence olarak sürdürüyorlar. İstenilen sayıda oyuncuyla oynanabilir. Bu oyunda ilk hedef, gülle sahibinin güllesini vurmaktır. İkinci hedef ise parayı vurmaktır. Çok eski tarihe dayanan bu oyunu, vatandaşlarımız da zaman geçirmek için oynuyor. Burada oyunu oynayanların çoğu da esnaf, kendi iş yerlerinin çevresinde oynuyorlar. Tabi içerisinde işsiz vatandaşlarda var. Oyunu da kendilerine eğlence kaynağı olarak görüyorlar. Kahvehanelere gitmek yerine bu şekilde vakit geçiriyorlar. Bende buradan geçerken dikkatimi çekti, merak ettim. Küçük yaşlarda bizde oynardık. İzlemek keyif veriyor” şeklinde konuştu.
Kemik, yerini taş ve cama bıraktı
Son dönemlerde yetişkinlerin devraldığı gülle oyununun başlangıç tarihi ise bilinmiyor. Yüzyıllar boyunca hayvan kemiklerinin eklemlerindeki yuvarlak kısımlarıyla oynanan oyun, daha sonra ise taştan yapılan güllelerle oynanmaya başlandı. Son yıllarda bu oyunu fazla oynayan olmasa da bazı bölgelerde çocuklar tarafından camdan yapılan misketlerle oynanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.