Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi düzenlenecek
Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” düzenlenecek. ATO, zirvenin tanıtımını düzenlediği basın toplantısıyla gerçekleştirdi. Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’yle Türkiye’de bir
ÖZEL HABER
AYNUR ÇETİN
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, düzenlediği basın toplantısıyla “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” düzenleyeceklerini açıkladı. ATO Congresium’da düzenlenen basın toplantısında, 28-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi hakkında kamuoyu bilgilendirildi. Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ne ve ihtisas fuarına katılacak Oda ve Borsaların temsilcilerinin de basın toplantısında hazır bulundu. Zirve, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu ve Ankara Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenecek.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA KATILACAK
ATO Başkanı Gürsel Baran, Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’yle Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımını beklediklerini zirveyle, belirli coğrafi bölgelere ait ürünleri tanıtmayı amaçladıklarını belirten Baran, “Coğrafi işaretli ürünler için pazar oluşturmayı, sadece coğrafi işaretli ürünlerden oluşan bir ihtisas fuarını ülkemize kazandırmayı ve Türkiye’de coğrafi işaretler konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Yerli ve yabancı uzmanlar, Oda ve Borsalar, üreticiler, üretici birlikleri, belediyeler, kalkınma ajansları, üniversiteler ve perakende sektörü temsilcileri zirvede bir araya gelerek tecrübe ve fikirlerini paylaşacak.
KATMA DEĞER ARTTIRILACAK
Baran, coğrafi işaretin üretimin canlandırılması, katma değer arttırılması ve kırsal istihdamın sürdürülebilirliği bakımından büyük önem taşıdığını belirtti. Baran, coğrafi işaretin tek bir üreticiyi değil belirli şartlar altında üretim yapan kişilerin tamamını birden koruduğunu bildirdi.
FRANSA, 18 MİLYAR AVRO GELİR SAĞLIYOR
Dünyada coğrafi işaretli ürünler pazarı hızla geliştiğini vurgulayan Baran, coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa, ABD ve gelişmiş ülkelerdeki tahmini pazar büyüklüğü 200 milyar doları aştığını, bu ürünlerin Fransa ekonomisine yıllık 18 milyar Avro, İtalya ekonomisine ise 12 milyar Avronun üzerinde gelir getirdiğini söyledi. Baran, Türkiye’de 2.500’ün üzerinde tescil alacak ürün olduğunu vurgulayarak, bunların arasında Taşköprü sarımsağı, Finike portakalı, Isparta halısı, Kars kaşarı gibi birçok ürünün coğrafi işaretli olarak tescillendiğini açıkladı.
Baran, “Düzenleyeceğimiz bu fuar, Ülkemizin kalkınması için tüm bu ürünlerimizin en yüksek ekonomik değere kavuşması bakımından çok önemlidir. Yerel üreticilerin ile perakendecilerin ürünlerini piyasaya sunacağı bu zirvede üreticiler de perakendeciler de kazanacak. Ülkenin dört bir yanından gelecek ürünler tanıtılacak.” diye konuştu.
ANKARA DÖNERİ, ANKARA SİMİDİ
ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ülkü Karakuş da yaptığı açıklamada ATO olarak Ankara Tava, Ankara Döneri ve Ankara Simidi için yaptıkları coğrafi işaret başvurusunda bulunduklarını belirterek, Ankara Keçisi tiftik kılı için başvuruda bulunduklarını, Ankara Erkeç Pastırması için de başvuru hazırlıklarının sürdüğünü söyledi. Toplantının ardından, Karakuş, fuarın yapılacağı alanı ve toplantı salonunu basın mensuplarına tanıttı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.