Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda İsrail ve BM'ye tepki gösterdi: "Uluslararası güvenlik yalnızca 5 ülkeye bırakılamaz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada İsrail’in Gazze’deki katliamlarına dikkat çekerek, BM'ye sert eleştirilerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda İsrail ve BM'ye tepki gösterdi: "Uluslararası güvenlik yalnızca 5 ülkeye bırakılamaz"
Yayınlanma:

"Çatışmaların uzağında değil bizzat merkezinde yer alan bir ülkenin adına konuşuyorum." Erdoğan, "Uluslararası güvenlik yalnızca 5 ülkeye bırakılamaz" diyerek, BM’nin mevcut yapısının adaletsizliğini vurguladı.

Konuşmasında, "Çocuklar İsrail bombalarının hedefi oluyor, Gazze’de açlıkla mücadele eden yardım görevlileri öldürülüyor" diyen Erdoğan, Batı’nın insan hakları savunusunu eleştirerek, "Çocuklar ve kadınlar, Batı'nın savunduğunu iddia ettiği insan hakları gözleri önünde ölüyor." şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı, İsrail’in barbarlığına dur deme çağrısında bulundu.

GAZZE, DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇOCUK VE KADIN MEZARLIĞI HALİNE GELMİŞTİR

BM’nin son yıllarda kuruluş misyonunu yerine getirmekte yetersiz kaldığını ifade eden Erdoğan, "Birleşmiş Milletler giderek işlevsiz, hantal ve atıl bir yapıya dönüşüyor. İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze, dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığı haline gelmiştir." dedi. Ayrıca, Filistin’i tanımayan devletlere seslenerek, bu kritik dönemde tarihin doğru tarafında yer alıp Filistin devletini bir an önce tanımaya davet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Hamas'ın defalarca kabul ettiğini açıkladığı ateşkes anlaşmasını İsrail'in sürekli reddettiğini ve İsrail'in barış istemeyen taraf olduğunu gösterdiğini belirterek "İsrail sürekli bahane bularak barışı istemedi" ifadelerini söyledi.

Erdoğan, insani yardım, esir takası ve ateşkes için adım atılması çağrısını da tekrarladı ve İsrail'in son dönemde yoğun şekilde saldırdığı Lübnan'ın da yanında olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca İsrail tarafından şehit edilen Ayşenur Ezgi Eygi'ye de anarak Türkiye'nin İsrail'e karşı her türlü hukuki mücadeleyi verdiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin kurulduğu günden bu güne mazlumların yanında olduğunu belirterek antisemitizmin de islamafobinin de karşısında olduklarını belirtti.

"KKTC TANINMALI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs'ta iki halk olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirtti ve KKTC'nin tanınması çağrısını tekrarladı. Erdoğan, Suriye'de uzun yıllardır süren savaş ortamına da değindi ve "Suriye, hala istikrardan uzak" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.