Cumhurbaşkanı Erdoğan İspanya'ya gidiyor: Kritik zirve ve anlaşmalar!

Türkiye ile İspanya arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerde "kapsamlı ortaklığı derinleştirmek" amacıyla düzenlenen 8. hükümetler arası zirve, 13 Haziran Perşembe günü İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilecek. Zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez başkanlık edecek. İki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla yaklaşık 15 ikili anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İspanya'ya gidiyor: Kritik zirve ve anlaşmalar!
Yayınlanma:

2009 yılında İstanbul'da ilki düzenlenen hükümetler arası zirve, son olarak 2021'de Ankara'da gerçekleştirilmiş ve bu zirvede ikili ilişkilerin "kapsamlı ortaklığa" yükseltildiği duyurulmuştu. Diplomatlar, Madrid'de yapılacak 8. zirvenin amacının, siyasi ilişkilerin mükemmel seviyede olduğu iki ülkenin bölgesel ve uluslararası işbirliğini artırmak, ekonomik, ticari ve yatırım olanaklarını zenginleştirerek kapsamlı ortaklığı derinleştirmek olduğunu belirtti.

ZİRVEDE ÖNEMLİ ANLAŞMA

Zirveye her iki ülkeden beşer bakanın katılması öngörülüyor. Ticaret, finans, kültür ve spor gibi alanlarda bakanlıklar ve devlet kurumları arasında yaklaşık 15 ikili anlaşmanın imzalanması planlanıyor. Diplomatik kaynaklar, iki ülke arasındaki tarihi işbirliğine ve bu zirvenin sonuç odaklı ve sürdürülebilir adımlar atılmasına katkı sağlayacağına dikkat çekti.

İSPANYA'NIN FİLİSTİN KARARI VE BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ

İspanya'nın 28 Mayıs'ta Filistin Devleti'ni tanıma kararı ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Sanchez arasında yapılan telefon görüşmesinde, bu kararın Orta Doğu'da barışa katkı sağlayacağı ve iki devletli çözüm için uluslararası toplumun çabalarını teşvik edeceği vurgulandı.

TÜRK VE İSPANYOL İŞ İNSANLARI İŞ FORUMUNDA BULUŞACAK

Zirve kapsamında 13 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Sanchez'in açılışını yapacağı bir iş forumu düzenlenecek. BBVA bankasının ev sahipliğinde ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) katkılarıyla organize edilen foruma, Türkiye'den 150 kadar iş insanının katılması bekleniyor. Tekstil, otomotiv, çelik gibi geleneksel sektörlerin yanı sıra sağlık, çevre, yenilenebilir enerji ve lojistik gibi toplamda 11 sektörden Türk ve İspanyol iş insanları bir araya gelecek.

İSPANYA'NIN TÜRKİYE İLE TİCARİ İLİŞKİLERİ

İspanya İhracat ve Yatırım Enstitüsü'nün (ICEX) verilerine göre, 2022 yılında İspanya, yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracat hacmiyle Türkiye'nin dünyadaki altıncı, AB'de ise Almanya ve İtalya'nın ardından üçüncü müşterisi konumunda bulunuyor. Ayrıca, İspanya 7 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Türkiye'nin onuncu (AB ülkelerinde dördüncü) tedarikçisi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İSPANYA KRALI 6. FELİPE'YE ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Haziran akşamı İspanya Kralı 6. Felipe ile Zarzuela Sarayı'nda görüşecek. İspanya, AB içinden Almanya, Fransa, İtalya, Portekiz ve Polonya; AB dışından ise Türkiye, Fas ve Cezayir ile hükümetler arası zirveler yapıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.