Daimî basın kartı sahiplerine çalışma izni muafiyeti: Türkiye'de çalışma imkanı
Türkiye'de yabancıların kayıtlı çalışmasının teşvik edilmesi ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak sektörlerde çalışacak yabancı iş gücüne yönelik çalışma izni muafiyeti prosedürleri sadeleştirildi. İletişim Başkanlığı'nın onayı doğrultusunda, daimî basın kartı sahiplerine de çalışma izni muafiyeti sağlanarak, Türkiye'de basın mensubu olarak çalışmalarına olanak tanınacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde yaptığı bu değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile, Türkiye'nin ekonomik, kültürel ve teknolojik gelişimine katkı sağlayabilecek yabancılara ilişkin çalışma izni muafiyeti süreci daha kolay hale getirildi. Bu kapsamda, bilim, kültür, sanat ve spor gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösterecek yabancılara yönelik çalışma izni muafiyetleri de genişletildi.
Sakarya’da Suriyeli gerginliği
ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYET PROSEDÜRÜ VE KAPSAMI
Yönetmelik değişikliği, Türkiye'deki yabancıların kayıtlı çalışmasını artırmayı ve nitelikli yabancıları ülkeye çekmeyi hedefliyor. Çalışma izni muafiyeti, çalışma izninin bir türü olup, başvuru süreci ve değerlendirme yöntemi farklı işlese de nihai olarak yabancılara bir izin verilecek.
Çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilecek yabancılar arasında; akademisyenler, araştırmacılar, profesyonel sporcular, gemi adamları, petrol ve doğalgaz sektöründe çalışanlar ve stajyerler bulunuyor. Ayrıca geçici koruma altında olan ve insani ikamet izni sahiplerinden İçişleri Bakanlığı tarafından bildirilen yabancılar da bu muafiyetten faydalanabilecek. Öte yandan, çalışma izni gerektiren yabancılar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli süreçleri yürütmeye devam edecek.
Ankara, yabancıların ikametinde ilk tercihlerden!
MUAFİYET SÜRESİ 6 AYDAN 3 YILA ÇIKARILDI
Yönetmelik değişikliği ile ülkeye önemli katkılar sağlayacak yabancıların çalışma izni muafiyet süreleri genişletildi. Ekonomik, sosyo-kültürel, teknolojik ve eğitim alanlarında Türkiye’ye hizmet verebilecek yabancılara tanınan muafiyet süresi 6 aydan 3 yıla çıkarıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı ya da Türkiye Futbol Federasyonu'nun onayı ile gelen yabancı sporcular ve antrenörler de bu kolaylaştırılmış süreçten faydalanabilecek.
Ayrıca, tur operatörü temsilcisi olarak görev alacak yabancıların muafiyet süresi, takvim yılı esas alınarak hesaplanacak. Yabancıların Türkiye’ye yasal giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde başvuru yapma zorunluluğu da kaldırılarak, ülkede bulundukları süre boyunca çalışma izni muafiyeti başvurusu yapabilmeleri sağlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.