Deodorantlar gerçekten kanser yapıyor mu?

Yapılan yeni bir araştırma, uzun süre kullanılan deodorantların agresif tümörlere yol açabileceğini göstermişti. Ancak İngiltere Kanser Araştırmaları Ajansı (Cancer Research UK)'nın internet sitesinde yayınladığı mesaj, deodorant kullanan pek çok kişiyi r

Deodorantlar gerçekten kanser yapıyor mu?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Geçen günlerde İngiltere Kanser Araştırmaları Ajansı'ndan yapılan açıklamada "Deodorantlar ve ter önleyicilerin meme kanserine neden olduğu bilgisi asparagastır. Bu ürünlerin meme kanserine neden olduğunu gösteren ikna edici hiçbir kanıt yoktur." denildi.

Cenevre Üniversitesi'nin araştırmacıları tarafından yapılan ve 'International Journal of Cancer' dergisinde yayımlanan bu çalışmaya öncülük eden Onkolog Andre-Pascal Sappino, "Sonuç olarak alüminyum tuzları içeren tüm koltuk altı ürünlerinden kaçınmak gerektiğini düşünüyorum" açıklamasında bulunmuştu. 

Habertürk'ün haberine göre; tıp dünyasını ikiye bölen bu çalışmaya İngiltere Meme Kanseri Derneği'nden ve Cambridge Üniversitesi'nin Kanser Epidemiyolojisi Bölümü'nden de destek gelmedi. 

Cambridge Üniversitesi'nin Kanser Epidemiyolojisi Bölümü'nden Profesör Paul Pharoah'da deodorantların kansere yol açabileceği bulgularını reddetti.

TÜRK DERMATOLOJİ DERNEĞİ'NDEN YANIT GELDİ

Birçok vatandaşın kafasını karıştıran "Deodorant kullanmalı mıyız, ter önleyiciler gerçekten kansere neden olur mu?" sorularına cevap veren Türk Dermatoloji Derneği üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, deodorantların içerisinde bulunan alüminyum tuzlarının kansere neden olduğunu iddia eden çalışmayla ilgili şunları söyledi: "Bu efsane yeni değildir. En az 20 yıldır bir şehir efsanesi olarak lafı edilir hatta alüminyum tuzlarının (en çok da aluminyum kloral hidrat) Alzheimer yaptığı dahi iddia edilmiştir."

"TER KOKMAYALIM DİYE KANSER OLMAYIN" DERKEN...

Her iki konuda da bilinen tutarlı, bilimsel hiçbir veri ve çalışma olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, "800’ü aşkın hastayla yapılan bir çalışmada meme kanseri konusunda hiçbir bulguya rastlanmamıştır. Sözü edilen araştırmayı görmedim, yapan kurumu da yayınlanan dergiyi de tanımıyorum. Bu nedenle yorum yapmam çok zor fakat zaman zaman bazen sansasyon amacıyla bazen de ticari amaçlı bu tip haberler çıkmaktadır. Yaklaşık 5-7 yıl önce “Ter Kokmayalım Diye Kanser Olmayın” başlığıyla bir broşür postayla gönderilmişti, doğal olarak arkasından kendilerinin doğal olduğunu iddia ettikleri ürünlerinin reklamı vardı. Ayrıca bu ürünlerin emilerek vücuda geçmeleri çok sınırlıdır" açıklamasında bulundu.

"KULLANILAN MİKTARLAR ÇOK ÖNEMLİ"

"Yine bu tip çalışmaların yalnız hayvanlar üzerinde yapılması değil, kullanılan miktarlar da çok önemlidir" diyen Prof. Dr. Aydemir, şunları söyledi: "İlaç olarak kullandığımız birçok şey, hatta su dahil yiyecek ve içeceklerimiz de alınan miktarlara göre tehlikeli olabilir. Bu ürünlerin tek sakıncası tahriş yapabilmeleridir, bu nedenle sabah sürülüp akşam yıkanması önerilir. Ayrıca ender olarak alerjik egzema yapabilir.

"HEPSİ ECZANELERDE SATILIYOR"

Bu ürünlerin hepsi eczanelerde satılır ve dermatologlar tarafından önerilir. Markette satılanlarda ki bunlar kozmetik ürünlerdir alüminyum tuzları dahil değişik ter önleyiciler vardır. Ancak hiçbir zaman ilaç olanlardaki konsantrasyonda olamazlar, bu nedenle ancak hafif olaylarda işe yararlar.

"ALÜMİNYUM TUZLARI RAHATLIKLA KULLANILABİLİR"

Ayrıca 'kimyasal içeriği az olan' ifadesi çok boşlukta bir ifadedir, her şey gerektiği kadar olmalıdır. İçinde kimyasal olmayan bir ürün olamaz. Sonuç olarak eğer aşırı terleme kişinin yaşam kalitesini bozuyorsa alüminyum tuzları rahatlıkla kullanılabilir, el ayak terlemelerinde etkileri daha sınırlı olduğu için bir sonraki aşamada iyontoforez, daha sonra da botulinyum toksin enjeksiyonu kullanılabilir. Ayrıca 'Doğaldır, bitkilerden elde edilmiştir. Zararı yoktur' söylemi çok yanlış ve tehlikeli bir söylemdir. Eğer bunlardan bir etki bekliyorsak, güçlerine inanıyorsak aynı oranda zararlı olabileceğini de bilmemiz gerekir."




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.