Dilan Polat'la zincir kırıldı: Sosyal medya fenomenleri tetikte
Reklamcılık, sosyal medya platformlarının daha hızlı bir şekilde daha çok kişiye ulaşılmasını sağladığı için günümüzde farklı bir boyut kazanarak, yeni mesleklerin ortaya çıkmasının önünü açtı. 'Influencer' diye adlandırılan bu para kazanma modelinde Türkiye, büyük bir vakayla karşı karşıya kaldı. Polat çifti ve ardı arkası kesilmeyen 'dolandırıcı fenomenler'...
HABER MERKEZİ
Sosyal medya ile tüketim toplumunda 'tükettikçe tüket' mantığı daha da yaygınlaşarak her yaş grubuna indirgendi. Günümüz dünyasının yeni sosyalleşme, arkadaş edinme, alışveriş yapma ve en önemlisi yeni iş modelinin ortaya çıkması gelenekselleşmiş iş modellerine göre denetim eksikliğini de beraberinde getirdi.
İnternet dünyasında para kazanmak önce Youtube ile popülerleşirken Instagram, TikTok ve X (Twitter) bu süreci devam ettirdi. Dijitalde gelir elde edenler ise öncelikle Youtuber olarak adlandırılan kişiler oldu ve çıkan düzenlemeyle birlikte geriye dönük vergi ödemesi gerçekleştirdiler. Ancak, bu dünya sonu olmayan bir girdap olarak daha da büyüdü, kontrol etmesi güç bir hal aldı.
ZİNCİR, DİLAN POLAT İLE KIRILDI
Önceleri ürün tanıtımları ve reklamlarla para kazanıldığı bilinen Instagram şatafatlı hayatların paylaşıldığı, 'en zengin benim' yarışının olduğu bir alana döndü. Yapılan açıklamalar, takılan altınlar, alınan arabalar ise vatandaşa 'bu paranın kaynağı ne?' sorusunu sordurttu. Çünkü, iş artık ürün tanıtımı ve reklamdan çıkmış, sıradan insanların çok kısa sürelerde zenginleştiği, kendi 'fabrikalarını' kurdukları bir alana dönüştü. Bu zincir, Polat çiftiyle kırıldı...
Avukat Feyza Altun, gazeteci Seher Sultan ve Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın açıklamalarının ardından MASAK olaya el attı ve inceleme süreci başladı. Polat çiftinin şirketlerinde 500 milyon lira üzerinde bir hareketlilik tespit edildi. Kurulan fason şirketler, kredi kartı dolandırıcılığı, yasa dışı bahis ve 'satışa sunulan ürünlerin ne kadarının gerçekten satın alındığı' gibi birbirini takip eden bir para akış sistemi kurulduğu tespit edildi.
Engin Polat ise ifadesinde 'örgüt değil aile şirketi' olduklarını ifade etmişti... Son olarak Polat çifti tutuklanarak cezaevine gönderildi.
SOSYAL MEDYADA KISA SÜREDE ZENGİNLEŞEN İSİM ÇOK!
Polat çiftinin ardından gözler diğer lüks hayatlara çevrildi.
Avukat Altun, X (Twitter) sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda çarpıcı açıklamalara yer verdi.
Özlem Altınok Öz'ün satış gerçekleştirdiği ürünleri ve doktor olan eşi Tayyar Taylan Öz'ün yaptığı paylaşımlara dikkat çeken Altun, Tayyar Öz'ün daha öncesinde sağlık beyanından 340 bin TL ceza aldığını dile getirdi.
Yine bu çift şirketlerini 2021 yılında kurmuş ve birden bire ultra zenginliğe ulaşmışlar. Bir tarafta 13-14 milyonluk Renge Rover araba, diğer tarafta ise 2022 yılında ödenmiş olan 245 bin TL vergi...
TAYYAR ÇİFTİNE SORUŞTURMA AÇILDI
Dilan Polat ile başlayan süreç Tayyar Öz ve Özlem Öz çifti ile devam ediyor. Öz çifti hakkında soruşturmaya başlatıldı.
Gazeteci Murat Ağırel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çiftin üzerindeki incelemenin resmi bir soruşturmaya evrildiğini ve savcılığın bu konuda adım attığını duyurdu. Ağırel, ayrıca diğer bilinen isimlere yönelik de soruşturmaların başlayacağını belirtti. İlgili dosyaya erişim engeli getirildiği bildirildi.
MASAK FENOMEN AVINDA
Dilan Polat'ın eski ortağı ve arkadaşı olan Nez Demir'in de mal varlığına el konuldu. Demir yaptığı açıklamada, 'arkadaş kurbanıyım' dedi.
DİĞER VAKA: ŞULEMSİ
Yine, kısa sürede lüks bir hayata sahip olan isimlerden birisi sosyal medya fenomeni Şulemsi...
Instagram hesabında hayatına dair paylaşımlarda bulunan Şulemsi'nin dikkat çeken noktası kısa süre içerisinde aşırı lüks bir hayata geçiş yapması ve hakkında ortaya atılan iddialar...
İddialara göre, 26 yaşındaki fenomen 16 villa, 28 daire, 1 helikopter, 173 iş yeri ve 1 yat ile milyonlarca liraya sahip...
Gözler kendisine dönünde Instagram hesabını gizlemesi ve bazı paylaşımlarını kaldırması da göze çarpanlar arasında yer alıyor. Tüm bu isimlerin en önemli ortak noktaları ise birçok şubeye sahip olan güzellik salonları...
SORUŞTURMA BÜYÜYOR
Polat çifti soruşturması kapsamında, Dilan Polat'ın 2019'da paylaştığı 'Şampiyonlar Ligi' olarak adlandırdığı fotoğraftaki fenomenlerin kimlikleri belirlendi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu fenomenler hakkında yurt dışına çıkış yasağı talep etti.
Eylül Öztürk,Feyzanur Başar,İlayda Topal,İlke Alagöz,Kadir Yiğit,Merve Nur Korkut,Muhammed Oğuz Başar,Murat Yiğit,Nurgül Yiğit,Tolunay Topal,Tuğba Demirhan ve Yavuz Selim Korkut gibi isimlere yurt dışı yasağı geldi.
EYLÜL ÖZTÜRK'TEN CEVAP GELDİ
Kısa süre içerisinde aşırı lüks bir hayata sahip olan isimler arasında Eylül Öztürk de yer alıyor. ABD'de yaşayan ve hakkında 5 milyon dolarla yurt dışına çıktığı, oradan da 11 tane ev aldığı öne sürülen Öztürk, yurt dışı yasağı kararı hakkında açıklama yaptı.
Öztürk, Instagram üzerinden yaptığı paylaşımda "Evet şu anda bana geldikleri kesinleşti anladığım kadarıyla. Ben buradan bunu anlıyorum. Demek ki soruşturmaya veya incelemeye dahil olduk. Bu beni çok mutlu etti. Demek ki sona yaklaşıyoruz. Hep bir belirsizlik vardı. Ama ben zaten yurt dışındayım, o nasıl olacak anlamadım. Neyse bunu avukatıma sorayım" dedi.
TİCARET BAKANLIĞINDAN YENİ KARAR
Ticaret Bakanlığı, e-ticaret denetimini artıracak. Sosyal medyada kısa sürede zenginleşen ve 'fabrika' kuran kişiler hem vatandaşlarca hem de kurumlarca yakından takip ediliyor. Ticaret Bakanlığının yürüteceği bu uygulamayla birlikte aslını yansıtmayan ve en önemlisi izin belgesi tamamlanmamış, Sağlık Bakanlığınca onaylanmamış ürünler gözler önüne serilecek.
Tedbirler çerçevesinde "e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi" hayata geçirilecek. E-ticaret ortamında piyasa gözetim ve denetimi etkinleştirecek sistem kurulacak.
CANDAN KARDEŞLER HAPİSTE
Candan kardeşler, 'Veysel amir' oyunuyla piyasa değerinin çok altında araç satmayı vaat ederek dolandırıcılık yaptıkları öne sürüldü. Gerçekleştirilen sorgulamada çete lideriyle bağlantıları sorulunca Nihal Candan, eski erkek arkadaşı olduğunu dile getirdi.
Soruşturmada, devlet kurumlarından ihale yoluyla ucuza araç ettikleri ve mağdurlara ucuz araç satışı yaparak güven kazandıkları, bu yöntemle araç taleplerinden para toplandığı belirlendi. 13 mağdurun olduğu olayda 10 milyon lira alan şüpheliler mağdurlara geri ödeme ve araç teslimi yapmadığı tespit edildi.
Candan kardeşler, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
SOSYAL MEDYA FENOMENLERİNE DENETİMLER ARTMALI
Her şeyden önce kısa sürede zenginleşen isimlerin ilgili kurum ve kuruluşlarca denetime tabi tutulması, eylemdeki eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. Tanıtılan ürünler, satışa sunulan özellikle gıda ürünleri daha sık incelenmeli, gerekiyorsa prosedürde kısıtlayıcı uygulamalara gidilmesi büyük önem arz ediyor.
Sosyal medyada belli bir kitleye sahip olan isimlerin içeriğinde ne olduğu bilinmeyen, güvenilir sertifika ve izinlere sahip olmayan kozmetik, gıda ürünlerini paylaşması özellikle çocuklar için verilen takviye önerileri Bakanlıkça denetim altına alınmalı.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ, BİLİNÇLİ TOPLUM
Devlet eliyle alınan önlemler her ne kadar önemli olsa da bireyin bilinçli olması ve özellikle internet alışverişlerinde daha sorgulayıcı bir rol üstlenmesi gerekiyor. Medya okuryazarlığı ve bilinçli tüketim, oluşabilecek maddi ve manevi her olumsuzluğun önüne geçebilir.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.