Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 toplantısında İsrail'i topa tuttu: "Daha geniş bir çatışma riskiyle karşı karşıyayız"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 toplantısında İsrail'i topa tuttu: "Daha geniş bir çatışma riskiyle karşı karşıyayız"
Yayınlanma:

Gazze'deki duruma dikkat çeken Bakan Fidan, "Gazze'deki kabul edilemez durum, uluslararası toplum için bir uyanış çağrısı teşkil etmelidir. Filistinli kardeşlerimizi açlığa ve katliama mahkum etmeyeceğiz ve sessiz kalmayacağız" dedi. Fidan, çatışmanın Lübnan'a sıçrama ihtimalinin bulunduğunu belirterek, "Daha geniş bir çatışma riskiyle karşı karşıyayız" uyarısında bulundu.

Bakan Fidan, konuşmasında ayrıca uluslararası kurumların reform ve yeniden canlandırılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, "Kanlı çatışmaların ve uluslararası insancıl hukukun aleni ihlallerinin ortasında, Geleceğin Zirvesi'ni düzenleme konusunda anlamlı bir adım attık" ifadesini kullandı. Gelecek Paktı’nın küresel kurumların reform çabalarına rehberlik edeceğini belirten Fidan, "Bugün, Küresel Yönetişim Reformu Eylem Çağrısı’nı onaylayarak, G20 Bakanları olarak bu çabaya olan bağlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz" dedi.

Fidan, İsrail'in Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Filistinlilere yönelik saldırılarının bölgesel istikrar ve uluslararası düzen üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekerek, "Tam teşekküllü, işlevsel bir Filistin Devleti, Orta Doğu'da barışı sağlamanın tek yoludur. İki devletli çözüm için çabalarımızı güçlendirmeliyiz" çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler'in çok taraflılığı yeniden şekillendirme girişimlerinin başlaması gereken kurum olduğunu belirten Fidan, "Güvenlik Konseyi reformu meselesini ele almadan tam anlamıyla işlevsel hale gelemez" dedi. Fidan, "Çağrımız, daha demokratik, hesap verebilir, temsil gücü yüksek, şeffaf ve etkili bir Güvenlik Konseyi içindir" ifadesini kullandı.

Son olarak, Türkiye'nin bu reform çabalarına katkı sağlamaya devam edeceğini vurgulayan Bakan Fidan, "Geleceğin Zirvesi'nin ve burada gerçekleştirdiğimiz kapsayıcı toplantının, bu yapıcı reformlara giden yolu açmasını umuyoruz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.