Diyetisyen Ali Baytok anlattı: "Beslenme çantası çocuğun dikkatini doğrudan etkiliyor"

Diyetisyen Ali Baytok, çocuklar için sağlıklı beslenme çantasının önemini anadolugazete.com.tr'ye anlattı. Dengeli ve çeşitli yiyeceklerin çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini olumlu yönde etkilediğini söyleyen Baytok, "Beslenme çantası çocuğun dikkatini, enerjisini ve odaklanmasını doğrudan etkiliyor." dedi.

Diyetisyen Ali Baytok anlattı: "Beslenme çantası çocuğun dikkatini doğrudan etkiliyor"
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Diyetisyen Ali Baytok, anadolugazete.com.tr'ye yaptığı açıklamada, çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için beslenme çantalarının dengeli ve besleyici olmasının önemine değindi. “Çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için beslenme çantalarının dengeli ve besleyici olması çok önemlidir.” diyen Baytok, beslenme çantalarının çocuğun dikkatini, enerjisini ve odaklanmasını doğrudan etkilediğini belirtti.

"BESLENME ÇANTASINDA DENGE ÖNEMLİ"

Baytok, beslenme çantalarının içeriğinin çeşitli olmasının önemine şu sözlerle değindi: "Beslenme çantası içeriği, farklı besin gruplarını içermeli ve çocukların günlük ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin karşılanmasına yardımcı olmalıdır.”

"BÜYÜK PORSİYONLAR RAHATSIZLIK OLUŞTURABİLİRKEN YETERSİZ PORSİYON AÇLIK HİSSİ YARATABİLİR"

Beslenme çantası için ailelere önerilerde bulunan Baytok, bu kriterleri şu şekilde sıraladı:

"Besin çeşitliliği beslenme konusunda oldukça önemli. Her öğün; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalar içermelidir. Örneğin; tam tahıllı ekmek, köfte, peynir, yoğurt, meyve ve sebze gibi besinler dengeli bir çanta oluşturuyor. Porsiyon kontrolü bir diğer önemli nokta diyebiliriz. Çocuğun yaşına, aktivite düzeyine ve iştahına uygun porsiyonlarda yiyecekler eklenmelidir. Aşırı büyük porsiyonlar çocuğun rahatsız olmasına neden olabilirken, yetersiz porsiyonlar açlık hissi yaratabilir."

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR VE SU TÜKETİMİ ÖNEM TAŞIYOR

"Sağlıklı atıştırmalıklar, cips ve şekerleme gibi işlenmiş gıdalar yerine, meyve dilimleri, kuruyemiş ve yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra çocuğun gün boyu yeterli miktarda su tüketmesi sağlanmalıdır. Su, vücut fonksiyonları için hayati önem taşır ve susuzluk, odaklanma problemlerine yol açabilir. Çocukların su ihtiyacının yaşlarına, hava durumuna ve fiziksel aktivite düzeyine göre değiştiğini belirten Baytok, günlük 6-8 bardak su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Baytok, “Susuzluk, çocuklarda dikkat dağınıklığı ve yorgunluk belirtilerine yol açabilir. Bu nedenle beslenme çantasına mutlaka bir su şişesi ekleyin." dedi.

20240907-004405-0000.png

"ARA ÖĞÜNLER ŞEKERİ DENGELİYOR"

Baytok, çocuklarda beslenme düzeninin ara öğünlerle desteklenmesinin önemine dikkat çekerek, “Poğaça veya kek gibi işlenmiş ürünlerin yerine süt ve kuruyemiş gibi protein kaynakları tercih edilmelidir. Bu, çocuğun kan şekeri seviyesini dengede tutarak odaklanma süresini uzatacaktır.” bilgisini ekledi.

"SEBZE VE MEYVELERİ MEVSİMİNDE TÜKETMELİYİZ"

Baytok, mevsimsel meyve ve sebzelerin beslenme çantalarında yer alması gerektiğini de belirtti. Mevsiminde yetişen ürünlerin vitamin ve mineral açısından daha zengin olduğunu vurgulayarak, "Mevsim sebze ve meyveleri, beslenme çantasını hem daha sağlıklı hem de daha ekonomik hale getirir," ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLARIN BESLENME ÇANTASINA İLGİSİ KÜÇÜK İPUÇLARINDA GİZLİ"

Baytok, çocukların beslenme çantalarına ilgi duymaları için bazı detayları ise şu sözlerle anlattı: "Renkli kaplar, çocukların sevdiği karakterlerin resimleri ya da küçük notlar gibi detaylarla beslenme çantalarının daha cazip hale getirilebilir. Çocuğun beslenme çantasını hazırlarken sürece dahil edilmesinin de olumlu etki yaratacağını söyleyebiliriz. Küçük ipuçları ile çocukların beslenme çantasına olan ilgisini artırabiliriz."

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.