"Doğrulanmış İlan" düzenlemesi emlakta dönüşüm getirecek

Ticaret Bakanlığı tarafından, emlak sektöründe tüketici mağduriyetini azaltmayı ve fiyat manipülasyonlarını önlemeyi amaçlayan "doğrulanmış ilan" düzenlemesi 15 Eylül itibarıyla devreye girecek.

"Doğrulanmış İlan" düzenlemesi emlakta dönüşüm getirecek
Yayınlanma:

Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen bu yeni uygulamayla, aynı gayrimenkul için birden fazla emlakçının yetkilendirilmesi mümkün hale gelirken, yetkilendirme süresi de minimum 3 ay olarak belirlendi. Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, "doğrulanmış ilan" düzenlemesi ile tüketicilerin sahte ilanlarla karşılaşmasının önüne geçilmesi ve fiyat manipülasyonlarının engellenmesi hedefleniyor. Yeni sistem kapsamında, konut sahipleri, e-Devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçılarına yetki verebilecek. Bu yetki sayesinde, emlakçılar sitelere ilan girişinde bulunabilecek. Bakanlık, sivil toplum kuruluşlarına gönderdiği yazıda, yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerinin yeni düzenlemeyle birlikte ilan girişi yapamayacağını belirtti.

ZORUNLULUK 1 OCAK 2025'TE BAŞLAYACAK

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) sayesinde, yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri 1 Ocak 2025'ten itibaren ilan verirken sorun yaşayabilecek ve idari yaptırımlarla karşılaşmamak için bu belgeyi almaları gerekecek. İlan platformları, 15 Eylül'e kadar teknik çalışmaları tamamlayarak sistemi devreye alacak. Doğrulanmış ilanlarda, "EİDS yetki doğrulaması yapıldığı"na dair bir ibare veya logo bulunacak. Sistem, 1 Ocak 2025'ten itibaren tam olarak yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan girişi mümkün olmayacak.

BİRDEN FAZLA YETKİLENDİRME MÜMKÜN OLACAK

Yeni düzenleme, birden fazla emlak işletmesinin aynı gayrimenkul için yetkilendirilmesine olanak tanıyor. İlan platformlarında aynı gayrimenkule ait farklı ilanların bulunması durumunda, diğer ilanların fiyat bilgilerini içeren bağlantılara yer verilecek. e-Devlet yetkilendirme ekranında, taşınmaz sahibi tarafından verilen yetki iptal edilebilecek. Yetki iptali durumunda ilan otomatik olarak yayından kaldırılmayacak, ancak ilan yenilendiğinde yetkilendirme sorgulaması tekrar yapılacak.

KİRALIK İLANLARI DA KAPSIYOR

EİDS yetki doğrulama sistemi, satılık ve kiralık gayrimenkul ilanları için zorunlu olacak. Bununla birlikte, tapusu olmayan taşınmazlar, günlük kiralık konutlar ve henüz kat irtifakı tesis edilmemiş projeler bu uygulama kapsamına alınmayacak. Bu taşınmazlar için ilan verilebilecek, ancak tapu kaydı bulunmadığı ilanda belirtilecek. İlanlarda il, ilçe, ada ve parsel bilgileri değiştirilemeyecek, ancak mahalle bilgisi düzenlenebilecek.

Yeni uygulama yürürlüğe girdiğinde yayında olan ilanlar aynı şekilde kalacak, ancak yenilenen ilanlar için EİDS üzerinden yetkilendirme kontrolü yapılacak.

dogrulanmis-ilan-ic.jpg

Kaynak:TRT Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.