Dr. Ali Yakşi: Hacamat bedene zindelik verir
Sağlık için ciddi derecede faydası olan hacamata hakkında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Yakşi açıklamalarda bulundu. İşte hacamatın faydaları.
Hacamat nedir, faydaları nelerdir, nasıl yapılır? Sorusu yapmayı düşünen ama tedirgin olanlar tarafından büyük merak konusu oluyor. Sağlık için ciddi derecede faydası olan hacamata hakkında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Yakşi açıklamalarda bulundu. İşte hacamatın faydaları.
Hacamat, çok eski yıllardan günümüze gelmiş kıymetli nimetlerden biridir. Tüm bedenin zinde olabilmesi ve sağlıklı kalması için uygulanan nadir bir uygulamadır. Hacamat, çok eski yıllardan günümüze gelmiş kıymetli nimetlerden biridir.
BEDEN ZİNDE OLUR
Tüm bedenin zinde olabilmesi ve sağlıklı kalması için uygulanan nadir bir uygulamadır. Hacamat; ilgili bölgelere uygun büyüklükteki kupaların vakumlanarak bir süre bekletildikten sonra, yüzeysel kesiler yapılmasını ve takiben; oluşan bu mikro kesilerin üzerinin tekrar kupalarla kapatılarak vakumlanması ve açığa çıkan kanın beden dışına alınması işlemidir. Hacamat geleneksel ve tamamlayıcı tıp konusunu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Yakşi hocamıza sorduk.
Ertürk: Hacamat nedir? Kısaca tarihçesinden bahseder misiniz?
Yakşi: Hacamat; ilgili bölgeye uygun büyüklükte ki kupaların vakumlanarak bir süre bekletildikten sonra, yüzeysel kesiler yapılması ve takiben; oluşan bu mikro kesilerin üzerinin tekrar kupalarla kapatılarak vakumlanması ve açığa çıkan kanın beden dışına alınması işlemidir.
Hz. Peygamber (Sallallahü Aleyhi Vessellem) zamanında hacamatın, sağlığı korumak için ve bir tedavi metodu olarak uygulandığını, bizzat kendisinin de hacamat yaptırdığını ve hacamatı tavsiye ettiğini bilmekteyiz. Ancak hacamat bir Arap Kültürü değildir. Geçmişi çok eski zamanlarda Çin ve Moğollara gitmektedir.
Eski Mezopotamya, Mısır ve diğer Ön Asya uygarlıklarında birçok hastalığın tedavisinde vücuttan kan alma yoluna gidildiği bilinmektedir. Bilinen en eski tıp metni olan (M.Ö. 1550) Eski Mısır’a ait Eber Papirüslerinde hacamata rastlamak mümkündür. Modern tıbbın babası Hipokrat (M.Ö. 460-377) ve Yunan tıbbının büyük hekimi Galen (M.S. 131-210) hacamattan bahsederler. Hacamat Moğol tıbbında da 2500 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Ertürk: Hacamatın etkisi nasıl ortaya çıkar?
Yakşi: Kan alma işlemiyle mikrosirkülasyonun (kılcal kan dolaşımı) normalize olmaya başlaması; bunun sonucunda da bağ dokusunun detoksifikasyonu ve bedenin ilgili bölgesinin homeostazisinin (dengesinin) sağlanmasıdır. Ayrıca akupuntur noktaları da uyarılarak ilgili organların daha aktif çalışması için uyarı vermiş olur.
Ertürk: Hacamatın türleri var mıdır?
Yakşi: Kan alma işlemi yapılıyorsa yaş hacamat, kan alamadan sadece kupa yapılırsa kuru hacaat ismi verilir. Ancak hacamat denilince genellikle yaş hacamat anlaşılır.
Ertürk: Hacamatı en çok hangi rahatsızlıklarda önerirsiniz?
Yakşi: Migren, Baş ağrısı ve sinüzit. Bel ve boyun fıtığı. Kireçleme, romatizma, iltihaplı eklem romatizmasında. Hipertansiyon, şeker, unutkanlık, hafıza zayıflığı, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, sedef, egzema, sivilce ve deri hastalıkları, karaciğer hastalıkları, yüksek kolesterol, manevi hastalıklar da etkilidir.
Ertürk: Hacamat vücudun hangi bölgelerine yapılır?
Yakşi: Hacamat, el ayası, ayak tabanı ve hassas bölgeler hariç her bölgeye yapılabilir. En çok sırt ve kafa bölgesine hacamat tercih edilir. Ancak kişinin şikayetine bağlı olarak diz, omuz, bel ve bacak gibi bölgelere de uygulanabilir.
Ertürk: Hacamatta ne tür malzemeler kullanılır?
Yakşi: Hacamatta kupalar, bistüri ve pompa kullanılır. Önceleri kupa olarak cam, bambu ve boynuz gibi cisimler kullanılmış. Ancak zamanımızda tek kullanımlık plastik kupalar kullanılmaktadır.
Ertürk: Hacamat yapılması sakıncalı olan durumlar var mıdır?
Yakşi: 18 yaşından küçük ve 70 yaşından büyüklere, kalp yetmezliği olanlarda bir yeri kesildiğinde kanı durmayan kişilerde, Hemofili hastalarına, organ nakli olanlara ve diyalize girenlere, hamilelerde, adetli bayanlara, aşırı kansız kişilerde (Hgb 10’un altında ise), AİDS, hepatit ve bulaşıcı hastalık, tansiyonu çok düşük olan kişilerde, çok hassas ve korkan kişilerde kanlı hacamat yapılmaması tavsiye edilir. Duruma göre kansız hacamat tatbik olunur.
Ertürk: Hacamat için önerilen zaman var mıdır?
Yakşi: Hacamat tercihen ilkbahar ve sonbaharda, hicri ayın iki ayrısında ve tekli günlerde haftanın pazartesi, Salı ve Perşembe günleri yapılır. Ancak belirli bir rahatsızlık varsa gün tercihinde bakılmaksızın herhangi bir zamanda uygulanabilir.
Ertürk: Son olarak hacamat öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?
Yakşi: Hacamattan iki gün önce ağır, kuru ve hayvansal gıdalar tüketilmemeli, cinsel perhiz yapılmalı ve kan sulandırıcı ilaçlar içilmemelidir. Hacamat sonrasında bir bardak sirkeli su ve bir bardakta bal şerbeti içmek faydalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.