Dünyanın en büyük maymunları neye kurban gitti? Dev Maymunlar artık yok..

Yeni bir araştırmaya göre, dünyanın en büyük maymunu olan Giantobithecus blacki türü, iklim değişikliği nedeniyle yaklaşık 300 bin yıl önce nesli tükenmiş. Araştırmacılar, dev maymunların daha az meyve veren ormanlarda hayatta kalamadığını söylüyor. Gelin hep birlikte kocaman maymunların neslinin nasıl tükendiğini inceleyelim…

Dünyanın en büyük maymunları neye kurban gitti? Dev Maymunlar artık yok..
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

İklim değişikliği, dev maymun türü Giantobithecus blacki'nin neslinin yaklaşık 300 bin yıl önce tükenmesine neden oldu. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu dev maymun türü Çin'in güneyinde yaşamış, 3 metre boyunda ve 295 kilogram ağırlığındaki devasa yapısıyla bilim insanları tarafından en büyük maymun olarak kabul ediliyordu.

Avustralya’nın Southern Cross Üniversitesinden araştırmacı Renaud Joannes-Boyau, dev maymunun büyüklüğünün aynı zamanda zayıf bir nokta olduğunu belirtiyor. Boyu nedeniyle yiyecek kıtlığı durumunda ağaçlara tırmanamamış olabileceğine dikkat çekiyor. Araştırmada dev maymun türünün yiyecek sıkıntısı yaşadığında, büyüklüğü sebebiyle yeni yiyecek kaynaklarını keşfetmekte zorlanmış olabileceği vurgulanıyor.

1.jpg

KÜÇÜK MAYMUNLAR AĞAÇLARA TIRMANABİLME AVANTAJINA SAHİP

İklim değişikliğinin, dev maymunların yaşadığı ormanlık alanlarda meyve ve çiçek kaynaklarının azalmasına yol açtığı belirlendi. Araştırmacılar, gong mağaralarındaki korunan polen ve tortu örnekleri ile fosil dişlerin analizi üzerinden, bölgenin geçmişte daha kurak mevsimler yaşamış olmasının ormanlardaki meyve miktarını azalttığını ortaya koydu.

Dev maymunların hızla yok olmadığı, ancak 215 bin ila 295 bin yıl önce neslinin tükendiğinin tespit edildiği çalışmada, daha küçük maymunların farklı yiyecek kaynakları aramak için ağaçlara tırmanabilme avantajına sahipken, dev maymunların daha fazla ağaç kabuğu, sazlık ve besleyici olmayan yiyecekleri tercih ettiği sonucuna ulaşıldı.

Çin Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü’nden ortak yazar Zhang Yingqi, ormanın değişimiyle birlikte türlerin tercih ettiği yeterli yiyecek kaynağının ortadan kalktığını ifade etti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.