Ehliyet alacaklar dikkat: Ehliyet sınavlarında şartlar değişiyor

Sürücü belgesi sınavlarına yönelik düzenlemelere dair değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle resmiyet kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve "Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" başlığı altında yapılan bu değişiklikler, kursiyerler ve sürücü adayları için önemli yenilikler getiriyor.

Ehliyet alacaklar dikkat: Ehliyet sınavlarında şartlar değişiyor
Yayınlanma:

Direksiyon eğitimi dersi sınavları, il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirlenen ve onaylanmış iki farklı rotada yapılacak. Engelli kursiyerler, kendi araçlarını veya uygun başka bir aracı kullanarak sınavlara girebilecekler. Kurs açma işlemlerinde resmi belgelerin temininde yaşanan gecikmeler için bir ay ek süre tanınacak, inceleme raporunda belirtilen eksikliklerin giderilmesi için ise 20 gün ek süre verilecek. Kurslara kayıt esnasında yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunlu olacak ve kursiyerin fotoğrafı çekilerek sisteme aktarılacak. Bu önlem, sahteciliğin önlenmesi ve mali bakımdan kayıt dışılığın önüne geçilmesi amacıyla alınacak.

Teorik sınavlarda başarılı olan kursiyerler, kendi istekleriyle kaydını sildirdiklerinde veya direksiyon sınavlarında başarısız olduklarında, üç yıl içinde yeniden kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf olacaklar. Ayrıca, muvazzaf askerlik görevi, hamilelik, doğum veya uzun süreli tedavi gerektiren hastalık durumlarında sınav hakları dondurulabilecek ve mazeret süresi bitiminde kullanılabilecek.

Uygulama sınavlarının süresi 40 dakikaya çıkarılacak ve sınavlar, sabah 07.00’den akşam 21.00’e kadar yapılabilecek. Kursiyerlerin geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede girememesi durumunda aynı hamleyi bir kez daha yapabilmelerine imkan tanınacak.

Direksiyon eğitimi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonları, bir günde 10 kursiyerin sınavını yapabilecekler bu sayı şu an 12. İlçede yeterli komisyon üyesi bulunmaması durumunda, diğer ilçelerden görevlendirme yapılacak. Sınav yürütme komisyonları, sınavdan bir gün önce güzergah üzerinde incelemeler yaparak, kursiyerin araç kullanmasını kolaylaştırıcı işaretlerin bulunup bulunmadığını kontrol edecek.

Özellikle dikkat çeken bir diğer düzenleme ise, yerine başkasını sınava sokanlar için getirilen yaptırımlar. Bu kişilere, 5 yıl süreyle sınavlara katılma yasağı getirilecek. Yönetmelikte yapılan değişikliklerin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Bu düzenlemelerle birlikte, sürücü belgesi sınavlarının daha adil, güvenilir ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.