Ehliyetleri yenilemeyen milyonlara ceza kapıda!

Türkiye’de eski tip sürücü belgesi kullanan 6 milyon 264 bin kişi, yıl sonuna kadar sürücü belgelerini yenilemedikleri takdirde cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Ehliyetleri yenilemeyen milyonlara ceza kapıda!
Yayınlanma:

1 Ocak 2016’da yürürlüğe giren yeni tip sürücü belgelerinin zorunlu hale getirilmesi için belirlenen son tarih 31 Aralık 2024. Bu tarihe kadar eski tip belgelerini yenileyen vatandaşlar, indirimli bir şekilde yeni ehliyetlerine sahip olabilecek. Ancak sürenin dolmasıyla birlikte hem eski belgeler geçerliliğini yitirecek hem de cezai yaptırımlar uygulanacak.

SÜRÜCÜ BELGELERİNİ YENİLEMEYENLER İÇİN CEZAİ MÜEYYİDE

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kişiselleştirme Şube Müdürü Kemal Kalkan, bugüne kadar yaklaşık 27 milyon 803 bin kişinin yeni tip sürücü belgesine başvurduğunu ancak hala 6 milyon 264 bin kişinin yenileme işlemini tamamlamadığını belirtti. Kalkan, vatandaşların yıl sonuna kadar 15 liralık bir ücret ödeyerek belgelerini yenileyebileceklerini, ancak bu sürenin ardından indirimli tutardan faydalanamayacaklarını ve eski belgelerle araç kullanmanın yasak olacağını vurguladı.

BAŞVURU VE YENİLEME SÜRECİ

Sürücü belgesini yenilemek isteyenler, Alo 199 çağrı merkezi, mobil uygulama veya randevu.nvi.gov.tr üzerinden randevu alarak işlemlerini başlatabiliyor. Başvuru sürecinde eski sürücü belgesi, sağlık raporu, biyometrik fotoğraf ve başvuru ücretinin ödendiğine dair dekontun sunulması gerekiyor. Başvuru tamamlandıktan sonra yeni sürücü belgesi en geç 4 gün içinde PTT aracılığıyla vatandaşların adreslerine teslim ediliyor. Başvuru esnasında vatandaşlara geçici sürücü belgesi verilerek araç kullanmalarına olanak sağlanıyor.

CEZAİ YAPTIRIMLAR VE GEÇERSİZLİK

Yeni tip sürücü belgesini zamanında yenilemeyen vatandaşlar, 2025 itibarıyla geçersiz olan eski belgeleriyle araç kullanmaya devam etmeleri durumunda Karayolları Trafik Kanunu’na göre cezai müeyyidelerle karşılaşacak. Üstelik yeni sürücü belgeleri için 2025 yılında belirlenecek ücretler, 15 liralık mevcut indirimli tutarın üzerinde olacak.

YENİLEME İÇİN İNDİRİMLİ FIRSAT

31 Aralık 2024'e kadar sürücü belgelerini yenileyen vatandaşlar sadece 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ödeyerek yeni tip sürücü belgelerine sahip olabilecek. Yıl sonuna kadar bu fırsatı değerlendirenler, hem maddi avantaj sağlayacak hem de cezai yaptırımlardan korunacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.