Elektrikler kesildiği halde telefonlar nasıl çalışır?

Gün içerisinde sıkça kullandığımız ve hayatımızın bir parçası olan telefon, şarjı bitmediği sürece kullanılabilir. Oysa elektrikler kesilince tüm elektronik cihazlar işlevini kaybeder. Neden telefon çalışmaya devam eder?

Elektrikler kesildiği halde telefonlar nasıl çalışır?
Yayınlanma:

Telefon evimizdeki en basit cihazlar arasında yer alır. O kadar basittir ki, ana yapısı yüzyıllardır değişmedi. Evimizin bir ucuna bir aparat, diğer ucuna bir başka aparat koyup bunları birbirlerine araya dokuz voltluk bir pil ve bir rezistör koyarak bağlarsanız, kendi dahili haberleşme sisteminizi yaratmış olurusunuz.

Telefonlarımızı duvardaki duylara ve oradan da santrallere bağlayan, genellikle biri kırmızı, diğeri yeşil iki kablo bulunuyor. Yeşil kablo konuşma için ortak hat olup kırmızı kablo vasıtasıyla santralden telefona 6 ila 12 volt arası, 30 miliamper seviyesinde bir akım gelir.

Telefonun çalışabilmesi için gerekli olan 6-12 volt akım telefon santralinden gelen bir bakır telle sağlanır. Bu nedenle evimizde elektrik kesilse de telefona gerekli akım santralden sağlandığı için çalışmaya devam eder.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.