“Elimden Tut” projesi hayat geçti
Göçmenler ile işsiz ve engelli gençlerin meslek kurslarıyla sertifikalandırılarak iş sahibi olmalarını amaçlayan “Elimden Tut” projesi düzenlenen törenle başladı.
HABER FOTOĞRAF
AYNUR ÇETİN
Keçiören Belediyesi, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve MAVİDER (Merhamet Adalet Vefa İyilik ve Yardımlaşma Derneği)’in proje iştirakçisi olduğu, Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ise proje ortağı olduğu, “Elimden Tut” projesi düzenlenen bir kokteyle tanıtılarak start aldı.
TANITIMA KATILIM YOĞUNDU
Programa, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut ve Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık, Etlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü Ayşe Özmen, Okul Müdür yardımcısı Hülya Gülbahar, proje koordinatörü Melike Bezgin, proje ekibi Aysun Alanyüz, Ayşegül Günyaktı ve Esra Divitçi de katıldı. Proje kapsamında atölyelerin mesleki eğitim verilmesine uygun hale getirilmesi için hazırlık çalışmaları tamamlandı. 13 Mart tarihi itibariyle okul bünyesinde mesleki eğitimlerin verilmesine başladı.
PROJENİN AMACI AÇIKTLANDI
Projede Ankara ilinde bulunan dezavantajlı gruplardan olan göçmen, işsiz ve engelli gençlerin meslek kurslarıyla sertifikalandırılması sağlanarak onların sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama aktif katılımı ve bireyler arası fırsat eşitliğini sağlamak amaçlanıyor. Mülteci sayısındaki artış göz önünde bulundurularak, göçmenlerin sosyo-ekonomik hayata entegre edilmesi için başarılı bir model çalışması yaparak benzer projelerin bölge genelinde yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak da amaçlanıyor. Ankara ili Keçiören ilçesi kurumları arasında, dezavantajlı grupların meslek eğitimi alması ve istihdamının sağlanması konusunda iş birliğinin arttırılması ve sürdürülebilir bir model oluşturularak sosyal sorunların çözümüne katkı sağlanması hedefleniyor.
PROJE HAKKINDA DETAYLAR
Proje kapsamında toplam 65 kursiyere Giyim Üretim Teknolojisi, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, Bilişim Teknolojileri olmak üzere kursiyerlerin tercihlerine göre üç farklı alanda meslek kursları verilerek onların sertifikalandırılması sağlanacak. Bu kapsamda verilecek programlar Düz Dikiş Makineci, Cilt Bakımı ve Temel Makyaj ve Bilgisayar Sistem Kurulum Bakım Onarım ve Arıza Giderme olmak üzere toplam 1520 saat olarak planlandı. Kursiyerlere Sosyal İletişim ile İş Sağlığı ve Güvenliği dersleri de verilecek. Mesleki kurslara katılacak kursiyerler göçmenler ve issiz gençler arasından seçilecek. Mesleki eğitimlerin verileceği süre boyunca kursiyerler için ayrıca kültürel, sosyal ve sportif etkinlikler düzenlenecek. Kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlerin ara eleman talebinde bulunan firmalarda istihdam edilmesi için çalışmalarda bulunulacak. Proje sonunda kursiyerlerin ürettiği ürün ve hizmetlerle ilgili bir sergi düzenlenecek ve bu etkinlikte kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verilecek. Proje on iki 12 ayda tamamlanacak.
FAYDALANANLARIN ÇOĞU GÖÇMEN
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan, programda slayt gösterisi eşliğinden projenin tanıtımı yapıldı. Programda konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, projenin dezavantajlı kesimlere fırsat eşitliği sunacağını belirtti. Başkan Ak, “Özellikle göçmen kadınların yararlanacağı projeyle istihdama da katkı sunması hedefleniyor. Bugünkü projeden faydalananların büyük bir kısmı göçmen. Giyim üretim teknolojisi, güzellik ve saç bakım hizmetleri, bilişim teknolojileri olmak üzere kursiyerlerimize üç farklı alanda destek kursları vereceğiz. Sertifikalarını alacak kursiyerlerimiz ara eleman talebinde bulunan firmalarda daha sonra istihdam edilebilecek” dedi.
BELEDİYE BİR ÇOK PROJENİN İÇİNDE
Birçok projenin içinde yer aldıklarını belirten Başkan Ak, “Türkiye Belediyeler Birliği önderliğinde dezavantajlı bireylerin istihdamı için eğitim ve koordinasyon projesini (İSKEP) hayata geçirdik. Projeden şu ana kadar 1500 vatandaşımız faydalandı. AB Bakanlığı tarafından da desteklenen ‘Engelsiz Şefler’ isimli projemizle 18 engelli genci refakatçileri eşliğinde Portekiz’in Braga şehrine gönderdik. Yine muhasebe eğitimleri sayesinde kadınların istihdam edilebilirliklerinin artırılması projesiyle 120 kadına beş ay boyunca ön muhasebe eğitimi veriyoruz. Cumhurbaşkanımızın değerli eşleri Emine Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleşen 1071 Kadın Girişimci Projemizde geçtiğimiz günlerde 66’ncı iş yerimizin açılışını yaptık” dedi.
KAYMAKAM BULUT’TAN TEŞEKKÜR
Kaymakam Uğur Bulut yaptığı konuşmada, “Keçiören’de yaklaşık 6 bin 400 göçmeni misafir ediyoruz. Göçmenlerimize, vatandaşlarımıza sunduğumuz temel hizmetleri sunuyoruz. Şu ana kadar bir sıkıntı olmadı, ama biz de göçmen misafirlerimizden kanunlara ve kamu düzenine saygılı olmalarını bekliyoruz. Bugün startını verdiğimiz proje önemlidir, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Protokol heyeti Daha sonra kurdele keserek atölyelerin açılışını gerçekleştirdi. Katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.
İSTİHDAM EDİLMELERİ SAĞLANACAK
Etlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Ankara Kalkınma Ajansı’na sunulan ve desteklenmeye değer bulunan “Elimden Tut” projesi, Ankara ilinde bulunan dezavantajlı gruplardan olan göçmen, işsiz ve engelli gençlerin meslek kurslarıyla sertifikalandırılmasını, onların sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama aktif katılımını ve bireyler arası fırsat eşitliğini sağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında toplam 65 kursiyere, tercihe göre Giyim Üretim Teknolojisi, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, Bilişim Teknolojileri alanlarında meslek kursları verilecek. 12 ay sürecek proje sonunda kursiyerlerin ürettiği ürün ve hizmetlerle ilgili bir sergi düzenlenecek ve bu etkinlikte kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları takdim edilecek. Sertifikalarını alan kursiyerlerin, ara eleman talebinde bulunan firmalarda istihdam edilmesi için çalışmalarda bulunulacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.