Emar nedir? Emar kaç dakika sürer?
Birçok hastalığın teşhisini koymak adına başvurulan bir görüntüleme yöntemi olarak Emar birçok vatandaş tarafından araştırılıyor. Emar nedir ve emar kaç dakika sürer? İşte detaylar...
EMAR, Manyetik Rezonans Görüntülemenin kısaltmasıdır. Tıbbi alanda kullanılan bu yöntem, vücudun iç yapısını ayrıntılı bir şekilde görselleştirmek için radyo dalgaları ve güçlü bir manyetik alan kullanır. Emar, vücudun dokularının detaylı görüntülerini oluşturarak birçok tıbbi durumu teşhis etmek için önemli bir araç haline gelmiştir.
EMAR NEDİR?
Görüntüleme esnasında, EMAR çeşitli bölgelerde kullanılabilir ve genellikle beyin, omurilik, eklemler, kaslar, kemikler, organlar ve damarların detaylı görüntülerini oluşturabilir. Bu teknoloji aşağıdaki gibi geniş bir yelpazedeki tıbbi durumları teşhis etmek için kullanılabilir:
- Beyin tümörleri
- Omurilik yaralanmaları
- Kalp hastalıkları
- Karaciğer hastalıkları
- Böbrek hastalıkları
- Sinir sistemi hastalıkları
- Kas-iskelet sistemi hastalıkları
Diğer görüntüleme yöntemlerine kıyasla EMAR, radyo dalgaları ve manyetik alan kullandığı için daha güvenlidir. Özellikle X-ışınları veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi tekniklerin aksine, EMAR prosedürü hamile kadınlar ve bazı metal implantları olan kişiler için uygun değildir.
EMAR taraması sırasında hasta, EMAR makinesine uzanarak birkaç dakika hareketsiz kalır. Bu süreçte, hastaya kulaklıklar takılabilir; böylece makinenin ürettiği sesler azaltılarak hasta rahat edebilir. Ayrıca, tarama sırasında hastanın sırtına damarların daha iyi görüntülenmesini sağlamak için bir enjeksiyon yapılabilir.
Prosedür genellikle ağrısızdır, ancak bazı hastalar makinenin manyetik alanını veya çıkardığı sesleri rahatsız edici bulabilirler.
EMAR KAÇ DAKİKA SÜRER?
Emar çekim süresi, çekilecek alanın büyüklüğüne ve görüntü sayısının yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak, emar çekimi 15 ila 90 dakika arasında sürmektedir.
- 15-20 dakika: Beyin, boyun, sırt, omuz, dirsek, bilek, kalça, diz ve ayak gibi küçük veya orta büyüklükteki bölgelerin emar çekimi bu sürelerde tamamlanabilir.
- 30-45 dakika: Göğüs, karın, pelvis ve bacaklar gibi daha büyük bölgelerin emar çekimi bu sürelerde tamamlanabilir.
- 60-90 dakika: Kalp, damar, beyin sapı ve omurilik gibi daha karmaşık bölgelerin emar çekimi bu sürelerde tamamlanabilir.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.