Emekli olurken aman dikkat: Uzman isim emeklilik dilekçesi için kritik noktaları anlattı!

Türkiye’de emeklilik sistemine yönelik önemli bir fark, 2024 yılı ve 2025 yılı arasında emeklilik dilekçesi verenler için ortaya çıkıyor. 2024 yılında emeklilik dilekçesi verenlerin emekli aylıkları, 2025 yılında dilekçe verenlere kıyasla yüzde 30 oranında daha yüksek bağlanacak. Bu durum, yüz binlerce çalışan için karar verme sürecini zorlaştırıyor.

Emekli olurken aman dikkat: Uzman isim emeklilik dilekçesi için kritik noktaları anlattı!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın aktardıklarına göre, 2024 yılında emeklilik dilekçesi veren bir çalışanın emekli aylığı, 2025 yılında dilekçe verenlere göre yüzde 30 daha yüksek olacak. Örneğin, şu anda e-Devlet sisteminde emekli aylığı 30 bin TL olarak görünen bir çalışan, dilekçeyi 31 Aralık 2024’e kadar verir ise bu tutarı alacak. Ancak dilekçeyi 1 Ocak 2025 ve sonrasında verenler için aynı aylık yaklaşık 23.077 TL’ye düşecek.

Üstelik bu fark yalnızca başlangıç tutarını değil, ömür boyu alınacak emekli aylığını etkileyecek. Ocak ayında yapılacak emekli maaş zammıyla birlikte fark daha da artacak.

HANGİ TARİHLER ÖNEMLİ?

  • Özel Sektör Çalışanları ve BAĞ-KUR’lular (4/a ve 4/b): Emeklilik dilekçesi en geç 31 Aralık 2024’te verilmelidir.
  • Kamu İşçileri: Maaşlarını ayın 15’inde alanlar için dilekçe verme süresi 14 Ocak 2025’e kadar uzatılabilir. Bu durum, kıdem tazminatı artışından faydalanmayı da mümkün kılar.
  • Emekli Sandığına Tabi Memurlar: 15 Ekim 2008’den önce kamu görevlisi olarak çalışmaya başlayanlar, bu farktan etkilenmeyecek.

KARAR VERMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  1. Maaş ve Emekli Aylığı Dengesini Değerlendirin: Eğer mevcut maaşınız yüksekse ve çalışmaya devam ederseniz, emekli aylığındaki kaybı zaman içinde telafi edebilirsiniz. Ancak düşük maaş alıyorsanız, dilekçeyi 2024’te vermek daha avantajlı olabilir.

  2. Emeklilik Sonrası Çalışma Planları: Emeklilik dilekçesini 2024’te verip emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam etme imkânınız varsa, hem yüksek aylık alır hem de çalışma süresiyle maaşınızı artırabilirsiniz.

  3. Telafi Süresi Hesabı: Örneğin, 25 bin TL emekli maaşı olan ve 150 bin TL brüt maaşla çalışan biri, kaybı yaklaşık 2 yıl içinde telafi edebilir. Ancak bu süre, düşük maaş alanlar için daha uzun olacaktır.

  4. Emekli Sandığı ve Kamu Çalışanları: Kamu memurları bu farktan etkilenmeyecek ancak emekli ikramiyelerindeki kıdem tazminatı artışından faydalanmak için dilekçe zamanlamasını dikkatle planlamalıdır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.